12/25/12 00:36
(http://www.klassa.bg/)

В Русия пуснаха в оборот правоъгълни монети

Банката на Русия пусна в оборот инвестиционни монети, посветени на 22-те Олимпийски зимни игри – едната е сребърна монета с номинал 3 рубли, и две златни с номинал 50 и 100 рубли, които имат правоъгълна форма. На лицената им страна е изобразен герба на Руската Федерация, а на обратната - бяла мечка, един от официалните талисмани на зимната олимпиада 2014 в Сочи.
Тиражът на сребърните трирублеви монети е 300 хиляди. Толкова са и 50-рублевите златни монети. Монетите от злато с номинал 100 рубли са 100 хиляди. Това не е толкова много за събитие от такъв мащаб, смята собственикът на нумизматичния интернет-магазин ZooCoin.Ru Анатолий Вересов:

- Спортната тематика е една от най-интересните и търсените сред нумизматите. В Русия населението е голямо, освен това в чужбина колекционират такива монети – т.е. според мен трябва да се секат повече. Във връзка с тиража и цената все пак ще бъде висока. Но все едно една година след олимпиадата ще бъде трудно да се намерят такива монети.

Впрочем, за олимпиадата в Сочи е разработена цяла монетна програма. От 2011 до 2014 година се планира да бъдат изсечени 46 вида паметни и инвестиционни монети от злато, сребро и цветни метали с общ тираж над 36 млн. На лицевата страна на всяка от тях за първи път ще бъде изобразен не просто двуглав орел, а изцяло държавният герб на Русия. В резултат на народно гласуване през февруари 2011 година бяха избрани пет талисмана: леопард, бяла мечка, заек, лъч и снежинка. Освен това на обратните страни на паметните монети ще бъдат изобразени символите на зимните видове спорт, различни растения и животни, разпространени на кавказкото крайбрежие на Черно море, и дори пейзажи на зимната природа на Русия.

По-голямата част от монетите ще бъдат с кръгла форма, но някои от тях ще бъдат с правоъгълна. За съвременна Русия такава форма е ново явление. Но в световната практика сеченето на подобни монети е доста широко разпространено. Например, правоъгълни монети има в Беларус, Армения, Полша, островите Кука, разказва нумизматът Анатолий Вересов:

- Има и триъгълни монети, овални, с форма на материк – навремето в Австралия в обръщение била монета с формата на страната, както изглеждала на картата. Срещат се и монети с дупка. В това отношение фантазията няма граници.

Паметните монети най-често се купуват за подарък, та нали това вече са истински произведения на изкуството, при изработването на които се използват най-съвременни технологии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване