12/26/12 13:32
(http://www.klassa.bg/)

Румънски режисьор поставя „Евгений Онегин“ в Софийската опера

Новата постанова на „Евгений Онегин" ще види бял свят на 25 януари, петък, в Софийската опера. Руският шедьовър е дело на режисьора Йон Карамитру. Става дума за една от най-популярните фигури в съвременния културен живот на съседна Румъния. Йон Карамитру е режисьор и актьор със световна известност. Има богата политическа кариера, бил е министър на културата в периода 1996 – 2000 г. Той е един от участниците в драматичните събития в лумънската телевизия на 22 декември 1989 г. На диригентския пулт е Григор Паликаров. Сценографията и костюмите са на гостите от Румъния Мария Миу и Виорика Петровичи, а танците поставя Флорика Станеску. Персонажите в „Евгений Онегин“ са култови, затова нека припомним кои артисти ще се изявят в главните роли. Двете прими сред сопраните Цветана Бандаловска и Радостина Николаева ще се изявят в ролята на Татяна, любопитното е че в същага роля ще дебютира и рускинята Екатерина Куприевска, която познаваме от Музикалния театър. Трима баритони са определени за Онегин – Евгений Алексиев, Петър Димов, Веселин Михайлов. Даниел Острецов и Красимир Динев пеят Ленски. В достопелната роля на княз Гремин ще видим Свутозар Рангелов и Красимир Динев. Събитието се очаква с голям интерес, тъй като опера на Чайковски не е играна на софийска сцена твърде дълго.
Пьотр Илич Чайковски (1840-1893) с отговорност пристъпва към написването на музиката. Впрочем той е и съавтор на либретото. Нарича операта си "лирични сцени". Първото представяне на "Евгений Онегин" на 29.III.1879 г. Чайковски прави със студенти от Московската консерватория. С премиерите в Болшой театър и Петербург тръгва световната слава на тази руска опера. Българската премиера е в София през 1919 г.
Знаменити сопрани като нашата Анна Томова-Синтова, италианката Мирела Френи са включвали в репертоара си партията на Татяна от "ненадминатия образец на лиричната опера". Именно "хармоничното свързване на Пушкиновата поезия" с "прекрасната и задушевна музика, пълна със сърдечна топлота и драматизъм", покорява преди тридесетина години и световноизвестния оперен фестивал в Глайденборн, Англия. Режисьор на "Онегин" е Михаил Хаджимишев, сценографията и костюмите са на Ани Хаджимишева. Сред златните български гласове, специално поканени за грандиозната постановка, са Галя Йончева - Татяна, и Асен Селимски - Онегин. Партнира им Лондонската филхармония.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване