12/28/12 22:53
(http://e-vestnik.bg/)

Могат ли палестинците да изолират Израел?

Асошиейтед прес

Седмици преди израелските избори палестински служители вече кроят планове за серии от строги стъпки срещу Израел, които да бъдат предприети, ако, както предричат сондажите, министър-председателят Бенямин Нетаняху бъде преизбран и усилията за постигане на мир останат в застой.

Окуражени от новия си статут в ООН, палестинците говорят за подаване на съдебни искове срещу Израел по обвинения във военни престъпления, за организиране на масови демонстрации на Западния бряг, насърчаване на международната общност към налагане на санкции и за прекратяване на сътрудничеството си за поддържане на сигурността в региона, което спомогна за опазването на мира в последните години.

Тези намерения, съчетани с нарастващото международно нетърпение към строителството на израелски селища в окупираните земи, могат да станат причина за бъдещи проблеми и международна изолация за израелския лидер.

В поредица интервюта за Асошиейтед прес редица палестински представители изразиха сходна позиция: след признаването от Общото събрание на ООН на “Палестина” за държава нечленка през ноември статуквото не може да продължи.

“2013 г. ще стане свидетел на нов палестински политически път. Ще има нови правила във връзката ни с Израел и света”, каза Хусам Зумлут, функционер в движението “Фатах” на президента Махмуд Абас.

Израелско-палестинските мирни преговори се провалиха малко преди избирането на Нетаняху през 2009 г. и останаха замразени по време на мандата му, главно заради спора върху строителната дейност на Израел в Източен Ерусалим и Западния бряг. Палестинците искат тези области заедно с ивицата Газа за бъдещата си държава. Те бяха превзети от Израел по време на Шестдневната война от 1967 г.

Палестинците настояха Израел да прекъсне строежа на жилища, преди да стане възможно преговорите да бъдат подновени, твърдейки, че продължаването на строителната дейност е признак за недоверие. Нетаняху от своя страна заяви, че разговорите трябва да бъдат подновени без наличието на предварителни условия и отбеляза, че наложеното от него преди 2 години 10-месечно частично замразяване на строежите не е успяло да доведе до съществени преговори.

Отчаяни от безизходицата, палестинците се обърнаха към ООН с искането за признаване на независима държава в Западния бряг, Източен Ерусалим и Газа. Израел, който се оттегли от Газа през 2005 г., отхвърля идеята да се върнат границите от 1967 г.

Макар в действителност вотът на ООН да не промени ситуацията, все пак той имаше сериозни последици. При само 9 страни гласували против, вотът означаваше силна международна подкрепа за палестинската позиция относно бъдещите й граници. Освен това той позволи на палестинците да се присъединят към международните организации, където ще могат да подадат оплакванията си от Израел.

Нетаняху обвини палестинците в заобикаляне на директните преговори.

“Може да се надяваме, че през 2013 г. действително ще станем свидетели на подновяването на израелско-палестинските преговори”, каза говорителят на Нетаняху Марк Регев. “Няма заместител на директните преговори. Не можеш да постигнеш мир чрез резолюции на ООН или на други международни форуми.”

В центъра на безизходицата е огромната пропаст, която дели условията на двете страни. Нетаняху е приел идеята за създаване на палестинска държава заедно с Израел. Логично погледнато обаче, ако скоро не бъдат предприети действия, Израел ще се намери в позиция, в която под негов постоянен контрол ще бъдат милиони лишени от граждански права палестинци, които застрашават статута му на демокрация с еврейско мнозинство. Но Нетаняху е добавил толкова много условия, включително отказ да превърне Ерусалим в обща столица и искания да задържи значителни части от Западния бряг, че палестинците смятат преговорите за безсмислени.

Палестински служители заявиха, че се надяват да бъде намерена нова формула за рестартиране на преговорите след изборите в Израел на 22 януари, може би чрез нова инициатива от страна на американския президент Барак Обама.

Палестинците започнаха да говорят и за пробен шестмесечен преговорен период. Аззам ал Ахмед, топ ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване