12/29/12 23:04
(http://e-vestnik.bg/)

Забранените пиеси или за цензурата на социализма 2.

Продължение. Виж тук първа част.

Сцена от пиесата “Импровизации” на Радой Ралин и Валери Петров. Снимка: архив на Сатиричния театър

Едно е съвсем ясно - социализмът се отличава с трайната си грижа и контрол върху изкуството. В Източния блок театърът е най-мощната медия и остава форматът  от най-голямо значение - място за пропаганда и средство за утвърждаване на идеологията. Затова  театрите се множат, но и социалистическите отличия. Човекът на изкуството, като проводник на социалистическите идеи, е почти митологизиран. Бързо се появяват звания като лауреат на Димитровска награда, на Димитровска премия, Народен артист, Заслужил артист, Герой на социалистическия труд. Цели 855 творци имат званието „заслужил артист”, за сметка на „заслужил художник” – 244 и низвергнатите от социализма „заслужил икономист” – 25 броя.
Репертоарна комисия определя ясните правила – всеки театър трябва да поставя през годината 50% процента съвременна българска драматургия, 30 % съветска, 10 % класическа и 10% западна драматургия. Още през 1953г. на режисьорска дискусия се налага мнението, че словото е най-мощното средство на артиста за въздействие върху публиката – „циркаджийство е свободата на жеста”. Цялото внимание е насочено към драмата и затова от 1952-ра започват националните прегледи за съвременна българска драма, където се спретват най-големите битки за надмощие между войнстващите по между си литературни фракции.


След Априлския пленум - спрени постановки, гонени режисьори

Какво трябва да знаем за тази част от историята на родния театър? Той претърпява няколко много важни обрата. Въвежда се „социалистическия реализъм” като единствено възможен в театъра, след хрушчовото размразяване идва т.нар „поетична вълна” в театъра - нахлуването на поетите в драматургията към края на 50-те. Бързо ще припомня, че началото е поставено в известния бургаски период към края на 50-те, в който голямата режисьорска четворка – Вили Цанков, Юлия Огнянова, Леон Даниел и Методи Андонов започват да работят  с поетите Валери Петров, Иван Радоев, Иван Пейчев и създават театъра на единомишлениците.

Юлия Огнянова. Снимка:

Те просъществуват три сезона и са разпръснати из цяла България. Тогава един от ударите срещу тях изненадващо пада върху най-праволинейния комунист Орлин Василев, вече утвърден автор.

На втория национален преглед на драмата през 1959 г. критиката се насочва към любимеца и преуспяващия писател Орлин Василев и пиесата му „Заровено слънце”, защото, обърнете внимание – показал социалистическата действителност омърлушена, обезверена. Този страстен комунист, поразен от игрите по високите етажи на литературните кръгове, завинаги се отказва от театъра, но пък за кратко става директор на Народната библиотека. Синът му Орлин Орлинов няколко години по-късно ще отмие срама му пред властта и през 1968-ма ще напише „Ода за СССР”.

И все пак Бургарският период е бил възможен поради няколко важни събития. На първо място хрушчовото размразяване и последвалото го ехо - априлският пленум на ЦК на БКП от 1956-та, две взаимосвързани събития, обърнати срещу „култът към личността”, които привидно давали повече свобода на хората на изкуството.

Орлин Василев. Снимка: Съюз на българските писатели

Как? През 50-те в България нахлува естрадата, мощно масово забавление, което позволява културата да бъде освен възпитателна и развлекателна. Даже в Музикалната Академия през 1962-ра се основава естраден отдел, а няколко години по-късно днешният „Театър София” за година ще бъде „Театър на поезията и естрадата”. Естрадата превзема театъра, естрадата обаче неутрализира и интелектуалците в театъра. Започва дълъг период на естрадничене на българската сцена, дал непоправим отпечатък и на съвременния ни театър. Но естрадата и езоповият език са двете възможни решения за измъкване от цензурата. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване