12/29/12 18:48
(http://www.klassa.bg/)

Какво е чел българинът през 2012 г.?

Най-продаваните чуждестранни автори за 2012 г. у нас са Елиф Шафак, Хорхе Букай и Е. Л. Джеймс, съобщава агенция "Фокус”

По думите на председателя на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга” Веселин Тодоров, книгата е чудесен подарък за празниците, особено, ако не сме сигурни какво точно да подарим.

Тодоров смята, че по празниците българинът купува по-хубави, илюстровани книги, посветени на архитектура и пътешествия, както и исторически книги.

През последните 12 месеца българите са купували солидно количество книги на Елиф Шафак, сред които "Любов”, "Копелето на Истанбул” и "Черно мляко”. Сред предпочитаните заглавия се нареждат "50 нюанса сиво”, "50 нюанса по-тъмно” и "50 нюанса освободени” на Е. Л. Джеймс

. Българските писатели, чиито творби са най-продавани през последната година, са Мирослав Пенков, Людмила Филипова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов и Мартин Карбовски.

Тодоров подчерта, че напоследък интересът към книгите у нас расте, а наблюденията му са на базата на случилото се на тазгодишния Коледен панаир на книгата. Събитието беше посетено от 40 хил. души - рекорд за всички проведени до момента панаири.

"Независимо, че се създава впечатление, че младите хора не четат, много от книгите в годишната класация за най-четени книги са насочени към тийнейджърската аудитория. Това не означава, че възрастните хора и хората в зряла възраст не купуват, може би най-възрастните нямат финансовата възможност за книги, но се вижда, че дамските романи са много търсени, а те са за по-зряла аудитория. Жените купуват много повече, както и младите хора”, допълни Веселин Тодоров.

Според Тодоров през последното десетилетие в България е създадена среда, в която да се развиват нови автори, които не са творили преди 1990 г. Той смята, че те се справят изключително добре и това личи ясно от класацията на най-продаваните книги. По думите му в страната има много автори на световно ниво, но проблемите, които срещат, са липсата на качествена реклама и липсата на държавна подкрепа.















"Българска книга”





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване