12/29/12 09:59
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Христо Пимпирев: За мен е голяма чест да бъда първият, който ще постави българското знаме на Южния полюс

За мен е голяма чест да бъда първият, който ще постави на Южния полюс българското знаме, заедно със знамената на другите нации, които са били там, и нациите, които изследват Антарктида. Това каза пред Агенция „Фокус” проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически съюз. „България е полярна нация, антарктическа нация, и управлява този континент от 1998 г., вече близо 15 г., заедно с още 27 държави, и с тези задължения, трябваше да стигнем, и до Южния полюс”, каза професор Пимпирев.
В 14:00 ч. днес професор Христо Пимпирев и монголският професор Лхамсурен Дугержав излитат от Летище София. Те са част от международна експедиция до Южния полюс. Маршрутът на експедицията ще включва - Франкфурт – Буенос Айрес, Сантияго де Чили и Пунта Аренас – най-южния град на Чили на Магелановия проток, откъдето тръгват самолетите за Антарктика. Там експедицията ще остане до 3 януари и на 4 януари ще излети със специален самолет за полеви лагер Union Glaciar, където групата ще остане 2 дни за аклиматизация. Експедицията ще излети със самолет от полевия лагер до летището на Южния полюс, което е на лед, а самолетите кацат със ски.
„Оттам имаме няколко часа преход със ски до най-южната точка на планетата, където по всяка вероятност ще останем една вечер на палатки, както преди 100 години на тази най-южна точка на планетата е стъпил човешки крак, по време на експедицията на Амундсен и на Роберт Скот”, каза професор Пимпирев.
По време на престоя на експедицията на Южния полюс ще бъде вечният ден – лятото на Антарктида. Тогава слънцето не залязва, а температурата ще бъде около – минус 35 градуса по Целзий.
Световната експедиция е съставена от американци, канадци и немци. Тя е посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс, в края на декември 1912 г. от норвежеца Роуалд Амундсен, който стъпва за пръв път на Южния полюс, а през януари го достига Роберт Скот. На връщане от полюса, той и спътниците му загиват.
„Това е един безпримерен героизъм. Това са първопокорителите на полюса. След 100 години нещата се измениха, все пак имаме съвременни средства за транспорт, съвременни комуникации, по-дълги прогнози за времето, за да могат да се предвидят полетите, така че стигането до Южния полюс вече не е някакъв огромен героизъм. Това е един премерен риск”, каза професор Пимпирев.






















Емили ВАСИЛЕВА



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване