12/30/12 11:58
(http://www.klassa.bg/)

Статуя на Хитлер се появи във Варшава

Малка статуя на молещ се Хитлер на италианския художник Маурицио Кателан, наречен "Той" е установена в полската столица, по-точно в еврейското гето на Варшава, разкри британския в. "Гардиън".

Статуята е там още от ноември, но присъствието бе разкрито едва сега. Тя изобразява как Хитлер се моли, паднал на колене.

Начинанието предизвика възмущение на еврейските организации. "Безсмислена провокация, която оскърбява паметта на евреите, загинали от нацистки ръце" - така Център Симон Визентал окачестви деянието. Нейният ръководител Ефраим Зуроф добави, че "що се отнася до евреите, Хитлер се молил само за това те бъдат изтрити от лицето на земята". Именно във Варшавското гето хиляди евреи бяха избити или осъдени на сигурна смърт в концлагерите.

Шефът на Центъра за съвременно изкуство Фабио Кавалучи, който се е наел с установяването на статуята, заяви, че не цели да оскърби паметта на загиналите евреи: "Това е произведение на изкуството, което се опитва да каже, че навсякъде съществува скрито зло", заяви той.

Малката статуя на молещия се Хитлер се намира във вътрешен двор и може да се види през дупка в дървена ограда на една от улиците в района. Откакто е там, тя е привлякла огромен брой туристи, отбелязва "Гардиън".






















"Гардиън"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване