01/01/13 09:01
(http://www.klassa.bg/)

Още два вида орхидеи се разкриха пред света

Два нови вида орхидеи са открити в Карибския регион, съобщи БТА.

На растенията се натъкнали учени от университета във Виго, Испания, в сътрудничество с експерти от националния парк "Алехандро де Хумболд" в Куба.

Откритите в Куба ново видове са наречени Tetramicra riparia и Encyclia navarroi. Намерени са в източната и западната част на острова.

"Учените първо описаха вида Encyclia navarroi, който е с големи венчелистчета, заяви съавторът на изследването Анхел Вале от университета във Виго, "Една година по-късно бе открит видът Tetramicra riparia, който пък е с малки венчелистчета."

Карибските острови са като естествени развъдници и източник на вдъхновение за биолозите от повече от два века. Достатъчно е да се припомни, че извършени от Чарлз Дарвин и Алфред Ръсел Уолъс изследвания на архипелази в тропиците са допринесли за възникването на теорията за еволюцията.

Дарвин бил привлечен от орхидеите и ги използвал, за да  предложи някои хипотези за значението на връзката между цветя и техните опрашители за биоразнообразието.

Смята се, че съществуват между 25 000 и 30 000 вида орхидеи. Механизмите, които обясняват многообразието им обаче едва сега се разкриват.

"Вече може да се хвърли светлина върху впечатляващата им способност да взаимодействат с различни видове опрашители,  поясни Вале, За разлика от повечето растения, много орхидеи не произвеждат нектар или други вещества, с които да се "отплатят" на опрашващите ги насекоми и птици."

 









БТА






Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване