01/05/13 09:07
(http://www.klassa.bg/)

Метаморфозите на световния тероризъм

Експертите наричат 2012 година - година на „терористичната стабилност“. През последните 12 месеца нямаше големи терористични атаки, активността на радикалните организации не превишаваше обичайната, спецслужбите от различни страни заявяват, че са успели да вземат ситуацията под контрол. Отчасти това е свързано с еволюционирането на много терористични групировки, които започнаха да се превръщат в борци за свобода. Но ако идеологията им е останала същата, значи, че и самите те отново представляват заплаха.
Стотици изследвания са посветени на проблемите на тероризма в съвременния свят. До сега експертите обаче не съумяха да предложат универсално определение на това явление. Много разногласия има и по въпроса кои са най-ефективните мерки за противодействие на тероризма. Повечето анкетирани от „Гласът на Русия“ експерти смятат, че за сега основната цел на терористите е да всеят паника сред мирното население и да разрушат сегашната система. С това е съгласен директорът на Института за стратегически оценки Александър Коновалов:

- Може да говорим за нови форми на войни. Те са насочени към това да всеят паника, недоверие в способността на държавите да защитят гражданите си, да нарушат икономическите връзки, да разрушат цялата пазарна система, демократичните ценности. Когато варварите, лишени от инстинкта си за самосъхранение, атакуват развитата цивилизация, която има много болести: и наркотрафикантството, и организираната престъпност и много други проблеми, включително и екологичните, - тази атака може да се увенчае с успех.

Светът се научи да се бори с традиционния тероризъм, но за изкореняването на това явление за сега не може да се говори, смята Александър Коновалов:

- За това говори дори фактът, че на територията на САЩ от септември 2001 година няма регистриран нито един терористичен акт, но имаше опити такива да се организират. Методите, с които се противодейства на тероризма в САЩ и Европа, позволяват да се надяваме, че там няма да има ръст на терористичната активност. Спецслужбите в Русия добре работят.

Наред с това експертите отбелязват, че в последните години международният тероризъм започнал да се променя. Метаморфозите са свързани с революциите в арабския свят. Сега радикалите завземат властта. Но и до сега не е ясно, имат ли положителна програма, или, както и преди, се стремят само да разрушават. В световната история има примери за прераждането на терористите, припомня военният експерт Павел Фелхенгауер:

- Тероризмът е метод на политическа борба. Случвало се е терористите да дойдат на власт и това да е окончателно. Ако има други възможности, те ги използват. В Ирландия например, бившите терористи станаха политици, като се отдръпнаха от терора в рамките на Ирландската републиканска армия. Сега заседават в парламента.

Но няма никакви гаранции, че близкоизточните терористи, които се легитимират като борци за свобода, ще бъдат адекватни политици. Експертите съветват да не им се вярва. И в този смисъл Русия следва правилна позиция по отношение на всички конфликти в този регион. Според президента на Академията за геополитически проблеми Леонид Ивашов Русия не позволява на действащите в Сирия терористи да станат управляваща върхушка. А това, на свой ред, ще предпази да се повтори либийският „сценарий на свободата“, който, апропо, струваше на САЩ, които подкрепяха либийската революция, живота на американския посланик в тази страна.























Мария Весновская

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване