01/06/13 10:50
(http://www.klassa.bg/)

Разпадането не се състоя, кризата продължава

Най-лошите прогнози за ситуацията в еврозоната през 2012 година не се оправдаха – финансовият съюз остана цял. Макар че предвид състоянието, в което се намира сега, не може да се каже, че заплахата е отминала.
Икономистите предвещаха разпад на еврозоната през 2012 година. Но в бой встъпиха политиците, за които запазването на финансовия съюз стана принцип. През февруари те приеха втора програма за помощта на Гърция и отчаяно започнаха да я реализират. За една година гърците получиха около 58 милиарда евро за борбата с проблемите си, но въпреки това няколко пъти се озоваваха в ситуация на фалит и излизане от еврозоната. Като размяна за помощта Гърция започна политика на твърда бюджетна икономика, което предизвика недоволство сред населението. От ситуацията са недоволни и жителите на други европейски държави. Не им харесва, че техните власти се занимават с решаване на чужди проблеми, припомни управителният директор на компания „Алор“ Сергей Хестанов:

- От гледна точка на финансовите потоци Гърция отдавна е банкрутирала и държи глава над водата изключително за сметка на кредити, които й отпускат външните кредитори. Кредитите, които отпускат на Гърция, закономерно предизвикват недоволството сред гражданите на благополучните страни. А в благополучните страни наближават избори. И, както показаха френските избори, където се смени ръководителят на изпълнителната власт, е твърде вероятно, че нещо подобно очаква и Ангела Меркел.

През 2012 година водещите страни в еврозоната се разделиха и заради още две амбициозни инициативи – предложиха да създадат нов европейски стабилизационен фонд и банков съюз. Независимо от това, че тези инструменти ще действат в различни сфери, те са еднакво безсилни в дългосрочна перспектива. Стабилизационният фонд ще помага на слабите икономики, като източва пари от силните. Банковият съюз ще даде правомощия на ЕЦБ за надзор на банките в страните-членки на еврозоната и ще ограничи сферата им на дейност. От всички методи за борба с кризата европейските политици се отказват да използват само един – да се откажат от проблемните страни. Тук те преследват користни цели, уточни началникът на аналитичния отдел на инвестиционната компания „Грандис Капитал“ Денис Барабанов.

- Силните страни на еврозоната получават големи преференции и изгоди от този съюз, защото те, от една страна, убиват конкуренцията в по-слабите страни, а от друга – винаги имат надежден и изгоден пазар на търсене на конкурентните си стоки в рамките на ЕС.

Европа окончателно се раздели на силни и слаби, като забрави, че някога се обединяваше под лозунга на всеобщото равенство. А ожесточените спорове около всяка нова спасителна инициатива все повече подкопават доверието между политиците. Гражданите пък на европейските страни отдавна вече не им вярват.
























Анастасия Першкина

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване