01/08/13 13:55
(http://www.klassa.bg/)

Petroceltic ще инвестира у нас 36 млн. долара за проучване и добив на петрол и газ

През 2013 година Petroceltic, която стана собственик на Melrose, ще инвестира общо 36 млн. долара за развитие и проучване на добива на петрол и природен газ у нас, сочат плановете за развитие на петролната компания, разпространени във вторник. Инвестициите за проучване са  9 млн. долара. Плановете са през април да започнат проучвания за петрол и природен газ в блок „Камчия – 1“ в българската акватория на Черно море. Триизмерните проучвания са показали, че в полето има вероятни седем находища на природен газ.
„Ако газ бъде открит, добивът може да започне веднага благодарение на инфраструктурата и съоръженията на Галата“, се казва още в съобщението на компанията.
Според очакванията до средата на 2013 година може да започне и добивът от находищата в Калиакра.
Компанията вече има сключен договор с държавната „Булгаргаз“ и компанията „Агрополихим“ за продажбата на цялото добито количество газ през 2013 година.
Договорена е цена с над 50 на сто по-евтина от доставяния сега руски природен газ, въпреки че спрямо 2012 г. има минимално увеличение.
Petroceltic фокусира дейността си в Северна Африка, Средиземно море и Черно море. Компанията прави проучвания и добива газ и петрол в България, Румъния, Ирак, Египет и Италия. Плановете са през тази година да бъдат инвестирани 150 млн. долара за развитие и добив на природен газ.
Petroceltic ще разработва три находища на природен газ в българската акватория в Черно море - „Каварна – изток“, „Каварна“ и „Калиакра“. Те се намират в блок "Галата" край Варна. Британската компания стъпи в България чрез придобиването на Petreco.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване