05/06/12 15:32
(http://www.klassa.bg/)

Норвежката Statoil и руската "Роснефт" станаха партньори в проучването на шелфа

Норвежката петролно-газова компания Statoil стана поредният партньор на "Роснефт" в разработката на находищата на петрол в руския шелф, съобщиха руските информационни агенции в събота. Statoil и "Роснефт" подписаха споразумение за сътрудничество за съвместна разработка на въглеводороди в шелфа в Баренцово и Охотско морета.
По-рано "Роснефт" подписа подобни споразумения с американската ЕxxonMobil и италианската Eni. Министър- председателят, избран за президент - Владимир Путин, подчерта на церемонията по подписване на споразуменията, че за проектите за разработката на находището в шелфа ще бъдат въведени данъчни облекчения.
Споразумението също дава на "Роснефт" право да получи от Statoil бонус за всяко търговско откритие на запаси от петрол и газ.
Според типовия договор Statoil ще получи 33,3% дял в съвместното предприятие с "Роснефт", норвежците ще поемат и разходите по геоложките проучвателни работи за първия етап. На свой ред "Роснефт" пък ще вземе участие в проектите на Statoil.
"Това споразумение за сътрудничество ознаменува важен етап в дейността на Statoil в областта на геологопроучвателните работи в Русия. Ние се радваме да подпишем това споразумение с водещата руска петролно-газова компания "Роснефт". Споразумението е предвидено за дългосрочно сътрудничество по перспективните участъци в Баренцово и Охотско море, а също и сътрудничество в рамките на съвместни международни проекти в Северно и Баренцово море. Документът ще обедини опита на двете компании и е значителна крачка напред в промишленото развитие на северните територии", каза по този повод Хелг Лунд, президент и главен управляващ на Statoil.
Находищата в Баренцово море са разположени в зона, за чието разделяне Русия и Норвегия се договориха през миналата година. Запасите в тези находища все още предстои да бъдат уточнени. Запасите в друга част от шелфа - на Адмиралтейската и Пахтусовската структура на участъците "Магадан 1", "Магадан 2", "Магадан 3“, се оценяват на 280 млн. тона петрол и 700 млрд. куб. м газ.
Инвестициите в съвместните участъци на компаниите могат да достигнат от 65 млрд. до 100 млрд. долара.
При потвърждаване на ресурсите в Персеевския участък (в Баренцово море) инвестициите в разработката и усвояването им може да достигнат 35-40 милиарда долара, а при останалите три участъка в Охотско море - до 10-20 млрд. долара за всеки", каза Едуард Худайнатов,
президент на "Роснефт".
През март Путин се срещна с шефа на Statoil Хелг Лунд и информира за възможността за сътрудничество между руските компании със Statoil в Арктика. Става дума за разработка на едно от най-големите в света находища на газ в Щокман. Лицензията за разработка на Щокман притежава "Газпром". За изпълнението на първата част от проекта е създадено съвместно дружество с френската компания Total (с 25 процента от акциите) и Statoil (24 процента). Инвестиционно решение по проекта може да бъде взето през второто тримесечие на 2012 година.
"Особено ни е приятно, че у вас идва една от водещите руски петролни компании — "Роснефт", многостранно партньорство, свързано не само със съвместна работа както на наша територия, така на вашите лицензионни участъци, а също и с размяна на активи", каза по този повод Владимир Путин. През март Statoil продаде на "Лукойл" 25 процента от акциите (целия дял на Statoil) в иракския проект "Западна Курна 2".



Стратегическо партньорство

В средата на април в Ню Йорк се състоя среща за представяне на инвеститорите, по време на която бяха конкретизирани детайлите от втората част от сделката по създаване на стратегически съюз между руската държавна компания "Роснефт" и американската ExxonMobil. Пакет от съответните споразумения президентите на компаниите - Едуард Худайнатов и Рекс Тилерсон, подписаха на 16 април в присъствието на премиер-министъра на Руската федерация Владимир Путин и вицепремиера Игор Сечин.
През август 2011 г. "Роснефт" и ExxonMobil се договориха за съвместна разработка на три участъка в Карско море и Туапсинския участък в Черно море. Предполага се, че делът на "Роснефт" в тези проекти ще е 66,7%, а на ExxonMobil - 33,3%. Прогнозите са, че американският петролен гигант ще вложи в геологопроучвателни работи средства от порядъка на 3,2 млрд. долара.
Като цяло по думите на Игор Сечин инвестициите в съвместните проекти в Карско море се оценяват примерно на 200-300 млрд. долара и на 50 млрд. долара в Черно море. В съответствие с новите договорености в замяна на достъпа до руските находища, който получи ExxonMobil, за "Роснефт" също ще бъде осигурено участие в северноамерикански проекти.



Към проекта може да се присъедини и "Лукойл"

"Лукойл" може да се присъедини към проектите за разработката на шелфа на "Роснефт". Компанията отправила запитване към ред руски петролни компании освен "Лукойл". Това са ТНК-ВР, "Сургутнефтегаз", "Башнефт".
"Лукойл" вече откликна на предложението. По думите на шефа на концерна Вагит Алекперов преговорите още не са започнали, но взаимен интерес към такова сътрудничество има. "Ние потвърдихме своето съгласие, пълноценните преговори още не са започнали. Засега те са на равнището на първи договори", уточни президентът на "Лукойл".
Самата компания "Лукойл" в момента е силно недооценена на пазара, предполагат анализаторите, независимо от това, че тя е една от най-големите международни вертикално интегрирани компании, която реализира проекти по проучване и добив на петрол и газ в 12 държави в света. По обем доказани запаси на въглеводороди "Лукойл" е един от световните лидери. Основната му ресурсна база е Западен Сибир, на който се падат 44 процента от запасите. Общите количества на запасите са над 13 млрд. барела нефт, а компанията е осигурена за добива им с доказани запаси за следващите 19 години за петрола и 31 години за газа.
Ето и как нарастват дивидентите за последните пет години. През 2009 г. те са 52 рубли на акция, през 2010 г. - вече 59 рубли. Общата сума на парите, насочени за изплащане на дивиденти, превишава с 20 на сто печалбата на компанията, а в плановете влиза тя да бъде увеличена до 30 на сто. Чистата печалба на компанията за миналата година нарасна с 15 на сто и надхвърли 10 млрд. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване