01/09/13 00:06
(http://e-vestnik.bg/)

Българин на Южния полюс? Голяма глупост. (И медии излъгаха, че е първият)

Южният полюс и американската станция (вдясно), снимани и описани от руски пътешественик през декември. Снимка: Артемий Лебедов

„Българин стъпи на Южния полюс” – с такива заглавия излязоха различни медии. Този рефрен се повтори няколко пъти в новините на бТВ и други телевизии, допълнен още с „Българско знаме се развя за първи път на Южния полюс”. „Христо Пимпирев поби българското знаме на Южния полюс”, тръбяха различни издания.
Президентът Плевнелиев също поздрави проф. Христо Пимпирев като „Първият българин, стъпил на Южния полюс”. Това е нов гаф на президентството, вече станаха поредица.

Проф. Христо Пимпирев на географския Южен полюс. Снимка: личен архив на Христо Пимпирев

Какъв хубав шаблон – „поби знамето”. Вижда се как го е побил – държи един флаг за снимка. А после – на топло в американската база, която е на крачка от самия Южен полюс. Че какво иначе?

Като слуша българските медии, човек ще рече, че Христо Пимпирев се е влачил седмици наред с кучешки впрягове, като Скот и Амундсен, докато допълзи и забие флага на България…
А дотам се стига със самолет.

Всеки може да отиде до там на екскурзия

Фирми предлагат екскурзии на всички желаещи, цената е около 40 000 долара – или от Чили, или от ЮАР със самолет до база в Антарктида, после пак със самолет до американската база на самия полюс. Виж тук подробно със снимки екскурзията на руския блогър Артемий Лебедев, посетил Южния полюс през декември.

Входът на американската станция на Южния полюс “Скот-Амундсен”. Снимка: Артемий Лебедов

Ето какво пише той: “Днес пътешествието до Южния полюс е най-скъпото пътешествие в света. Бреговете на Антарктида посещават, за да зяпат пингвините от различни круизни кораби около 50 000 души на година, във вътрешността навлизат няколкостотин души, а стигат на Южния полюс не повече от двеста души годишно. Минималната цена на турист е 40 000 долара (за сравнение, пътуването до Северния полюс струва пет пъти по-евтино)…”

Впрочем - там е географският Южен полюс. А има още два – един магнитен полюс, към който сочат стрелките на компаса, той е на около 2000 километра оттам. Втори е геомагнитен – той пък е на 1000 и нещо километра. А географският полюс се мести – кълбото Земя се върти така, че оста му се мести наоколо постоянно. Иди, че ги гони тия полюси. Патриотичните медии не ги знаят много тези подробности. За тях е голямо събитие. Нещо като „Историческо завоевание на българския дух, грандиозен успех на българската наука…”

Проф. Пимпирев просто е бил част от международна, може да се каже делегация, а не експедиция, посетила възпоменателно полюса, по повод 100 години от достигането дотам на пионерите Роалд Амундсен и Робърт Скот. Нищо лошо, Пимпирев е уважаван учен, поканен е, толкова. Но да не падне такава новина в медиите. Веднага се оливат. И понеже са невежи и имат къса памет, не помнят самите те какво са писали.

Пимпирев е третият българин на Южния полюс,

а не се знае дали няма и други, които не са се похвалили, че са били там.

Първият е журналистът и писател Стефан Груев („Корона от тръни” и др.), който е живял в САЩ (починал 2006 г.), и е поканен през 1970 г. да посети с група изследователи американската база „Скот – Амундсен” на самия полюс.
След него през 2007 г. друг българин, също емигрант, който живее по света – Стефан Пашов, посетил Южния полюс и базата. Пашов, впрочем, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване