01/10/13 21:17
(http://www.klassa.bg/)

Какво се случва с правата и интересите на две деца при тежък развод?

На 28.12 имах рожден ден. Като духнах свещите си пожелах баща ми да не дойде никога при нас. Това е моята мечта. Моля те, помогни да имаме нормално детство”.

В последните дни стана публично известен случаят на децата Ванесаи Даниел и майка ми Вера Петрова, която се развежда със съпруга си.

Горните редове са точно част от молбата на 11-годишното момиче, изпратена до председателя на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева, която разпространи информация за случая.

Писмото е написано от Ванеса, след като се усеща заплашена от ситуацията в семейството си и дома си.

Дни по-късно майки на деца с увреждания се обявяват в защита на майката Вера Петрова и се организират в щафетна гладна стачка.

Случаят е един от хилядите на разпаднали се семейства, на драматични разводи, често нямащи нищо общо с етика и морал. Затова и въпросът е доколко интересите на децата са защитени и могат да бъдат защитени.

Случаят накратко е следният:

През 2012 година започва да тече бракоразводно дело между Вера Петрова и Валентин Петров. Майката твърди, че е подложена на домашно насилие и то системно, още от преди подаването на молба за развод. По думите й побоят вкъщи е започнал след смъртта на нейния баща, някъде през 2008 година. На тормоз от страна на Валентин Петров е подложен синът й Даниел, който е с множество увреждания и има нужда от чужда помощ постоянно, като съпругът, по думите на Вера, е пребивал и нея самата, когато се е спускала да защитава детето си. Дъщерята не е била тормозена физически, но е ставала свидетел на случващото се вкъщи.

Вера Петрова показва и медицински документи, с които доказва думите си. Там съдебен лекар удостоверява, че по тялото на Даниел има травматични увреждания, които са му причинили болка и страдание. Заради тормоза Ванеса получава паник-атаки и вече се лекува с антидепресанти.

Валентин Петров отрича всичко това, отрича каквото и да е било домашно насилие и твърди, че е имало момент, в който съпругата му е напуснала семейството и той сам се е грижил и за двете си деца.

Обвиненията на двете страни взаимно се изключват. Съпруг и съпруга са един срещу друг явно обвинявайки се и заливайки се с лъжи.

Ескалацията на напрежението настава, когато Софийски градски съд отменя съдебна заповед за защита, която е забранява бащата да доближава децата си, съпругата и жилището им на по-малко от 50 метра разстояние, заради физически и психологически тормоз.

Преди това Софийският районен съд, където се води бракоразводното дело, дава право на бащата да взема децата два пъти месечно – Дани за по три дни, а Ванеса за два. Така след отмяната на заповедта за защита, режимът за лични контакти влиза в сила. Затова и в първия уикенд на новата година пред къщата на Вера Петрова се събират майки на деца с епилепсия в нейна подкрепа.

По думите на самата Вера, лъжите на мъжа й са провокирани именно от тази къща, а освен това, според последното, но не окончателно, съдебно решение той ще има право да живее на първия етаж на същата тази къща.

"Това беше като коледен подарък за децата. Съдът им позволи на баща им да прави каквото си иска с тях, да ги бие и малтретира психически", коментира Вера Петрова. Тя е твърдо решена да се бори докрай за "правата на децата си", след като самата тя казва, че е разбрала, че няма права.

Вера изразява опасенията си от бъдещето. Ако шумът по медиите и събралите се майки пред дома й са спрели влизането на Валентин Петров сега, какво ще стане след няколко дни, или след седмици.

За отмяна на заповедта за закрила Вера Петрова обвинява преди всичко социалните служби в район "Красно село". Там тя е сезирала Комисията за закрила на детето няколко пъти и съответно няколко пъти е водила Ванеса на срещи със социални работници. След телефонно обаждане. И майката не присъства на тези срещи, т.е. разговорите между социалния работник и детето стават насаме. Според думите на Вера Петрова докладите, които социалните служби са изготвили не отговарят на истината и са манипулирани, а всяка среща е ставала с нов социален работник.

Това, което Вера Петрова обвинява социалните служби е, че са правили експеримент, като са карали Ванеса да рита кукла, за да покаже как баща й бие брат й. Това допълнително е влошило психологическото състояние на детето.

Обърнахме се към Агенцията за социално подпомагане, район Красно село с искане за коментар по случая. Началник отдела "закрила на детето" Ели Кирина потвърди, че с Ванеса са проведени общо 4 срещи – две в отдела в общината и две на място при посещение на социален работник в семейното жилище. От февруари месец 2011 година, откакто социалните започват да следят случая, са сменени 3-ма социални работници по делото.

Според Ели Кирина тези, които са работили по този случай са най-добрите служители, които имат и имат опит с работа с деца. Кирина обаче изрази възмущението си от твърденията на Вера петрова за есперимент с детето. "Това е абсурд. Ние имаме право да говорим насаме с детето. Но ние нямаме на щат психолог, който да може да прави такива опити", заяви Ели Кирина. В отдела има на работа служител с образование по психология, но не е нает на такава длъжност. Отделно на това в отдела не разполагат и с отделна стая, където да може да се направи такъв експеримент.

Кирина предположи, че това може да е станало по време на сеянсите, които са проведени с Ванеса с направление при доставчици на социални услуги. По думите й в момента поведението на Вера Петрова е отказ от съобразяване със съдебните решения в страната, което е недопустимо.

Ели Кирина увери, че Отделът за закрила на детето ще продължи да работи по случая активно и в посока на запазване на интересите на детето. Какво обаче означава това и каква закрила точно може да бъде предоставена, Кирина не можа да отговори.

Тя увери обаче, че работата на социалните работници ще бъде насочена към организиране на срещи на бащата и децата, включително и ако това означава присъствие на социален работник, за да е спокойна майката.

От Държавната агенция за закрила на детето заявиха, че извършват проверка, която ще приключи скоро. Би трябвало да се очаква точно от тази агенция да защитят правата на децата в това семейство, което се раздира.

Това е и мнението на Веска Събева, която прави опит в момента да конституира организацията си като страна по дело за защита на децата. "Не заставаме на страната нито на единия родител, нито на другия. Искаме децата да бъдат защитени и спасени."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Елена Коцева


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване