01/10/13 23:01
(http://e-vestnik.bg/)

Мигранти от Централна Азия променят облика на Москва

Асошиейтед прес

Общежитие на нелегални имигранти от Таджикистан край Москва. Снимка: от тв екрана

Тимур Булгаков има черен колан по карате, две университетски дипломи, луксозен джип и малка процъфтяваща строителна компания. Успехът на 28-годишният мъж е впечатляващ за мюсюлмански имигрант от Узбекистан, чиято първа работа в Москва преди 10 години е била момче за доставки.

Но неговата история вече не е необичайна.

Старата част на Москва, населявана предимно от славяни, бързо се превръща в многоетничен град, където мюсюлманите са най-бързо нарастващата част от жителите. Те увеличават броя си, издигат се в кариерата, заемат все по-забележима роля в обществото и така променят облика на Москва.

По търговските улици на руската столицата все по-често могат да се видят забрадени мюсюлманки. Брадати мъже носят мюсюлмански кепета и окачват в колите си джунджурийки със стихове от Корана. Повечето от тях обаче не са практикуващи мюсюлмани; те носят светско облекло, но по-тъмната им кожа, акцентът им и чуждестранните обичаи често предизвикват негодувание у кореняците московчани. Същевременно техните деца - някои от които родени и отраснали в столицата - пълнят детските градини и училищата.

Според Федералната миграционна служба на Русия през 2011 г. около 9,1 милиона чужденци са пристигнали да работят в Русия. Повече от една трета от тях идват от бедните централноазиатски страни, които навремето бяха част от Съветския съюз - около два милиона от Узбекистан, един милион от Таджикистан и над 500 хиляди от Киргизстан. Местни експерти казват, че броят на пристигналите от Централна Азия е най-малко два пъти по-голям. А стотици хиляди централноазиатци вече са се сдобили с руски паспорти и вече не интересуват миграционните служби.

Миграцията от Централна Азия е движещата сила за увеличаването на мюсюлманското население на Русия до 20 милиона в сравнение с 14 милиона преди 10 години. Експерти смятат, че това е една от най-големите демографски трансформации в историята на Русия. “Днес сме на прага на мощен демографски взрив - период на велико преселение, съпоставимо с онова от първите векове след Христа”, казва Вячеслав Михайлов, бивш министър по етническите въпроси и президентски съветник по етническата политика.

Очаква се до 2030 г. мюсюлманите да възлизат на 19 на сто от населението на Русия, повече от 14-те процента от сегашното население от 142 милиона, сочат данни от публикувания през декември доклад на Националния разузнавателен съвет (NIC) на САЩ за глобалните тенденции. “Най-голямото предизвикателство пред Русия вероятно ще бъде интегрирането на бързо нарастващото мюсюлманско население на фона на намаляването на руското население”, се казва в доклада. Според него промяната на етническия състав “изглежда вече става източник на засилващо се социално напрежение”.

Според най-консервативни изчисления сега в близо 12-милионната Москва живеят два милиона мюсюлмани.

Анкети показват, че почти половината от руснаците не харесват имигрантите от Централна Азия и руската част на Кавказ, която е друг източник на мюсюлманска миграция. Руските националисти ги използват за плашило, обвиняват ги, че крадат работни места, създават етнически банди и не зачитат руските обичаи. “Ако построиш джамия в центъра на Москва, ако колиш овца за своя празник и ни налагаш своите традиции, никой няма да те иска за съсед”, казва Дмитрий Дьомушкин, дългогодишен руски скинхед, който оглавява националистическа партия.

Икономическите мигранти от Централна Азия години наред са заемали най-ниско платените работни места - портиери, улични метачи, строителни работници, продавачи на пазари на открито и нелицензирани таксиметрови шофьори, чиито разбрицани коли са наричани “джихад такси”. Мнозина от тях живеят във фургони по строителните обекти, в мизерни сутерени и претъпкани общежития или спят в колите си. Заради несигурния си законов статут много от работниците мигранти са уязвими за тормоз и експлоатация от страна на работодателите. Често стават жертва на ксенофобски нападения.

Но през последните няколко ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване