01/10/13 14:58
(http://www.klassa.bg/)

Разследват отново Саркози по „Аферата Карачи“

Френски съд започва ново разследване, за да установи дали бившият френски президент Никола Саркози е издал съдебна тайна по „Аферата Карачи“, предаде АФП. На 22 септември 2011 г. Елисейският дворец публикува прессъобщение, в което се казва, че името на президента не фигурира в документите по разследване на случая с атентата в пакистанския град Карачи през май 2002 г., когато загиват 11 френски инженери. В този момент правоохранителните органи проверяват възможното участие на Саркози в корупционна схема. Близките на загиналите подават искане в съда срещу президента по обвинение, че е разгласил информация от незавършено разследване.
По атентата в Карачи са назначени няколко разследвания. Една от версиите е, че Саркози е участвал в корупционната схема, по която в средата на 1990-те години между Франция и Пакистан са договорени огромни комисионни за покупка на подводници. После президентът Жак Ширак ги отменя, което може да е причина за взривяването на автобуса в Карачи. Проверяваше се също версията, че получените от Пакистан пари са отишли за финансиране през 1995 г. на предизборната компания за президент на тогавашния премиер Едуар Баладюр. В неговия кабинет Саркози бе министър на бюджета, а освен това бе ковчежник на президентската му кампания. Според някои, именно Саркози е дал съгласие за създаване на фиктивни фирми, чрез които да се преведат комисионните, отбелязва ИТАР-ТАСС.
През юли 2012 г. , във връзка с разследване по подозрения за корупция по време на изборите през 1995 г., бяха обискирани от полицията домът и офисите на Никола Саркози, който вече нямаше президентски имунитет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване