01/12/13 15:46
(http://www.klassa.bg/)

3500 кукери дефилират под дъжда в Симитли

Над 3500 кукери от 25 групи от цялата страна започнаха дефилето си на стадиона в Симитли. В миньорския град започна X-то юбилейно издание на традиционния фестивал на кукерските и маскарадни игри, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
Дефилето под мотото "Симитлия - древната земя на кукерите", което ще продължи над 6 часа, откри в 10.00 часа тази сутрин групата от петричкото село Коларово. На стадиона дефилират кукери, станчинари, арапи, мечки, мечкари, облечените в кожи и страховити маски участници във фестивала. Освен петте групи от съставните села на община Симитли, ще се представят и три сборни от града. Тази година на фестивала се изявяват и групи от Петрич, Коларово, Мусомище и разложкото село Елешница. От кюстендилска област участват кукерите от Жабокрът и село Ябълково. Останалите групи са от Бургас, Карлово, Павел баня, Калофер и други.
Очаква се министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по-късно днес да награди отличилите се кукери. Определено времето не с участниците - вали дъжд, което обаче едва ли ще помрачи настроението.




















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване