01/13/13 14:22
(http://www.klassa.bg/)

750 млн. лв. са дълговете на БДЖ “Товарни превози“

Задълженията на БДЖ „Товарни превози“ в момента са 750 млн. лв. и единственият шанс дружеството да оцелее е неговата приватизация, заяви транспортният министър Ивайло Московски пред БНР.  Без приватизация, Световната банка няма да ни предостави заем за оздравяване на БДЖ, допълни той. Министърът определи като успешна политиката за отдаване на летища и ж.п. гари на концесия. Гарата в София първо ще я модернизираме и след това ще решим дали ще я отдаваме на концесия, каза Московски и припомни, че срокът за модернизацията на ж.п. гара София е 25 месеца.
Според министъра през тази седмица ще бъде определено с колко ще поскъпнат билетите за влак. Това не е самоцелно решение, когато има увеличаване цената на билетите първо трябва да е сериозно аргументирана, да има необходимите доводи – предлага се от БДЖ и се утвърждава от няколко експертни дирекции в нашето министерство. Като за конкретния случай основна роля играят увеличаването на инфраструктурните такси, както и увеличаването на акциза на дизезла, коментира Московски.
Има специална методология, която е с математически формули, които всъщност правят точните изчисления, но средно претеглено е 5 процента увеличението. Въпреки това, имайте предвид, че транспортът железопътният остава най-евтиният. 5 процента в реално изражение изчислено, в която и дестинация да вземете не представлява никакъв проблем.
За пример министърът посочи дестинацията София-Перник, където увеличението ще бъде 0,10 лева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване