01/13/13 15:09
(http://www.klassa.bg/)

България на последно място в ЕC по информираност за опасностите от кибер-престъпления

Едва една четвърт от българските граждани се чувстват информирани за рисковете от кибер-престъпления, така че да могат да се предпазят от тях. Данните са от проучването на „Евробарометър” проведено в страните-членки на Европейския съюз.


С нарастване на интернет аудиторията и увеличаване на дейностите, които правим онлайн вместо извън мрежата, се увеличава и рискът от това да станем жертва на престъпление или посегателство в интернет. Възможните опасности са много – кражба на лични данни, злоупотреби при онлайн пазаруване и т.н. Именно затова, информираността на населението за това как да използват мрежата безопасно става все по-важна тема.

Данните от изследването сочат, че европейците като цяло не се чувстват много добре подготвени, за да се защитят в интернет. Само 7% от европейските граждани смятат, че са добре информирани за кибер-рисковете, а 31% се определят като по-скоро запознати. Цели 59% от анкетираните в рамките на Европейския съюз като цяло се смятат за недостатъчно подготвени, за да сърфират и ползват глобалното пространство без да се подлагат на рискове.

Делът на смятащите се за добре подготвени за безопасно сърфиране в мрежата е значително по-висок сред по-младите анкетирани европейци. 52% от запитаните между 15 и 24-годишна възраст казват, че знаят какви рискове крие ползването на интернет и как да се предпазят от тях. По-добре информирани са още и хората с висше образование, тези заети на ръководни постове в професионалната йерархия.
Ползващите интернет всекидневно също се характеризират с по-висока от средната за Европейската общност запознатост.

Степента на информираност за рисковете в интернет варира силно в различните държави от Европейския съюз. Скандинавските държави се отличават с много висока подготовка и познания в това как да ползват интернет и възможностите, които предлага той без да се подлагат на рискове. Най-добре информирани са датчаните – 73% от тях се оценяват като добре запознати с рисковете от кибер-престъпления. Над 60% от жителите на Швеция и Финландия също смятат, че имат достатъчно знания, за да не станат жертва на интернет-престъпление. След трите скандинавски държави се нарежда Обединеното Кралство, където 54% от хората смятат, че знаят как да се защитават докато са онлайн.
Ако държавите от северната част на континента се характеризират с по-висока от средната за Европа информираност, то южните държави са на противоположния полюс по отношение на подготовката срещу посегателства в мрежата. България,  Италия и Португалия са трите държави на дъното на класацията с едва 24% смятащи се за подготвени, за да се справят с рисковете в интернет. Подобна е и самооценката на анкетираните в Румъния и Гърция.


 „Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС и Галъп Интернешънъл в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия. „Евробарометър” се провежда от 1973 година. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ББСС Галъп Интернешънъл.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване