01/13/13 23:49
(http://e-vestnik.bg/)

Какво поиска ГДБОП от e-vestnik или за трудната борба на службите с IP-адресите

Писмото на ГДБОП до e-vestnik. Виж по-долу целият текст. Снимка: e-vestnik

Следващите редове се канех да ги напиша още лятото, когато получих писмо от ГДБОП. Но реших, че не е толкова важно и да не се заяждам. Сега обаче разбирам, че такива писма валят от полицията и службите из цялата страна. Писма, в които хората на МВР искат ай пи адреси от различни сайтове. И се позовават императивно на чл. 159 от Наказателно процесуалния кодекс.
Тази „мода” службите да търсят ай пи адреси издава много ниско ниво на професионална компетентност и на компютърна и интернет грамотност. На мое място някой би се изразил така „абе, много са тъпи тия ченгета”. Не, не искам да ги обиждам, а по-скоро да повдигна публично въпроса, защото данъкоплатецът си дава парите да ги издържа, а те се опитват да се борят с престъпността като слепи котета.

Но, ето как ГДБОП опря до e-vestnik и как демонстрира невежество на ниво РПУ, въпреки претенциите за антимафиотска служба.
По едно досъдебно производство от 2010 г. (както си личи от номера) антимафиотите попаднали на сайта e-vestnik, където има подробности за интересуващия ги човек (тоест „лице”, по тяхната и на Цветанов терминология).

Акция “Хвани интернет”

Антимафиотите не казват в писмото за какво е делото. Но тяхната компетентност стигнала дотам да проверят ай пи адреса на вестника. Защо е трябвало да тръгнат по следите на ай пи адреса, не е ясно – сайтът си е всеки ден пред читателя, има телефон, мейл. И антимафиотите установили, че ай пи адресът е на една фирма „Хост 2” ООД, където e-vestnik е хостнат. И проверили регистрацията на фирмата. Както е известно, много фирми в България са регистрирани на домашен адрес, а не на адреса, на който се намират офисите им. И въпреки че въпросната фирма също си има телефон, сайт, храбрите антимафиоти предприемат акция - отиват с коли на домашния адрес на един от съдружниците, където е регистрирана фирмата. А той вече не живее там. Двама на брой звънят на вратата и се показва майка му. Антимафиотите се преставят както си му е редът, колкото възрастната жена да си глътне граматиката какво ли е направил синът й, и питат за собственика на фирмата. Тя, уплашена, ги напътва да го търсят в работата му. Където би трябвало да отидат агентите на една служба с претенции.

Отиват те в хост-фирмата и питат за въпросния ай пи адрес, който е на e-vestnik, искат данни. Човекът там не е от най-страхливите, защото им обяснил, че той е дал под наем сървър на e-vestnik, да се обърнат към него.
И в резултат аз, като редактор и управител на e-vestnik получавам писмо, в което пише:
„Във връзка и т. н. …Моля да предоставите цялата налична при Вас информация относно ползвателя на IP адрес 87.121.165.6…” Имат и други искания, за които по-долу ще разкажа.
Интересно. Искат цялата налична информация за ай пи адреса на …e-vestnik. Дали знаят какво искат? Защото вестникът не е анонимен, има си редактор, издател – тоест аз, има си телефон, мейл. Цялата тази информация е налична и без да ме питат мен. Аз какво още налично да им кажа? И адреса ми знаят (видно от това, че получавам писмо от тях), и ЕГН-то, и данъчния номер на фирмата, всичко. Дори имат “цялата налична информация” в компютрите в масива на МВР. Но като ти забият едно такова писмо, трябва да застанеш мирно и да викаш „тъй верно, аз” и да пишеш и да се обясняваш.

Следващия им въпрос обаче е също на равнище:
„Също така моля да ни предоставите информация относно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване