01/13/13 09:33
(http://www.klassa.bg/)

Китай се готви за информационни войни

Китайската навигационна система „Бейдоу” има не само гражданско, но и военно предназначение, призна членът на политбюрото на Компартията на Китай Фан Чанлун. На 28 декември той инспектира главната станция за спътникова навигация, буквално на следващия ден след като Пекин предложи свои навигатори на азиатски страни.
Фан Чанлун отбеляза, че системата „Бейдоу” е основа за редица информационни системи. Тя се използва, дословно, „с военни и граждански цели”, полезна е на страната, армията и народа, играе важна роля в защитата на сигурността и суверенитета на Китай. Експерти отбелязват, че „Бейдоу” ще коства на Пекин примерно 25 милиарда долара.

Заявлението на високия китайски чиновник не е откровение, казва експертът от руския Институт на Далечния Изток Яков Бергер:

- Всяка военна навигация се прави най-добре с помощта на спътници. Съвременната информационна война е невъзможна без използване на спътници за прицелване на средства за поразяване и движение на техниката. Това го доказват американските войни в Близкия Изток. Китай, разбира се, се готви към подобни войни.

Експертът не се наема да оценява точно готовността на Китай към информационната война, но е сигурен, че това е един от приоритетите на военната му стратегия:

- Съдейки по успехите им в изстрелването на пилотирани космически кораби, на спътник, обиколил Луната, става ясно, че Китай напредва доста бързо. Практически не се съобщава за провали в тази сфера. Дали Китай е догонил САЩ? Едва ли, но че се доближава до това равнище няма съмнения.

Яков Бергер е съгласен с колегите си, че системата „Бейдоу” може да се използва като елемент за борба с ракетни нападения на противника:

- Китай активно развива космическите си програми. Той вече е изстрелвал ракети, способни да свалят други ракети. Има специални средства за създаване на смущения и блокиране на информационни потоци. Разбира се, че е пускал и специални вируси за борба с активната отбрана. А тези неща са съставни части на информационната война.
Военни експерти сочат, че сега информационните системи и системите за съобщения на редица армии използват американската навигационна система GPS. Но САЩ имат възможност във всеки момент да я дезактивират или изцяло, или в някой район на света. Така че системата „Бейдоу” може да стане сериозен конкурент на американската GPS.













Наталия Кашо


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване