01/14/13 09:15
(http://www.klassa.bg/)

Обама започва борбено втория си мандат

Броени дни преди встъпването си в длъжност за втори път, американският президент Барак Обама се държи така, сякаш вярва, че му предстои един силен мандат. Последният знак е решението му да се пребори с добре режисирана кампания срещу избора му на министър на отбраната.

Преизбраният през ноември президент-демократ демонстрира по-агресивен подход по време на разигралата се в края на годината драма около “фискалната скала” с нейните данъци и съкращения, възползвайки се от бъркотия в републиканските редици, която подчерта неспособността на вашингтонските законодатели да предприемат ефикасни действия.

Обама демонстрира “по-твърда” стратегия и в решението си да установи контрол върху огнестрелното оръжие след случая със загиналите при стрелба деца миналия месец в училище в Нютаун, щата Кънектикът.

Тези действия показват нарастващата увереност на президент, който, без нуждата да се стреми към преизбиране, сега се чувства по-свободен да се изправи срещу новия Конгрес. Първият му мандат бе белязан с оплаквания на неговия либерален щаб, че е бил твърде отстъпчив спрямо републиканците.

Според някои критици обаче Обама сега рискува да прекали, и би трябвало да се стреми да строи мостове към републиканците, за да намери решение на предстоящия сблъсък заради бюджета.

Последният дързък ход на президента бе в понеделник, когато номинира Чък Хейгъл за министър на отбраната. С това той постави началото на битка в Сената с група критици, които нападнаха бившия републикански сенатор заради предишните му действия спрямо Израел и Иран.

Отказът на Обама да сведе глава пред опонентите на Хейгъл, включващи произраелски организации, неоконсервативни фигури и някои от съпартийците на самия Хейгъл, показа, че президентът няма да позволи топ кандидат на кабинета да бъде отново принуден да се оттегли.

Сюзън Райс, американският посланик на Обама в Обединените нации, отпадна от кандидатите за поста на държавен секретар миналия месец, след като версията й за нападението срещу американската дипломатическа мисия в Бенгази Либия през септември, при която загина американският посланик, бе остро критикувана от някои републикански конгресмени.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм - една от критиците на Райс - коментира неизбежната номинация на Хейгъл, превърнала се в основна тема през уикенда, като заяви, че Обама “е натрил носа” на републиканците.

Според бивш съветник на Обама, който пожела да не се споменава името му, това е възможност да се постави ясно мото на втория мандат - “няма вече господин Добричък, няма вече отстъпки” - което да служи за послание към политически приятели и врагове.

“Ясно е, че това е президент, който се чувства необременен от изборни политики, който мисли, че разполага с политически капитал за изразходване и изобщо не си губи времето да го направи”, заяви Костас Панагопулос, политолог в университета Фордъм в Ню Йорк.

От Белия дом са убедени, че Хейгъл може да се справи с бурята и да бъде утвърден от доминирания от демократите Сенат - президентските кандидати за висши ръководни постове, свързани със сферата на сигурността рядко биват отхвърляни.

Но според републиканският стратег Джон Фрийхъри Обама предприема хазартен ход, който може да е меч с две остриета, особено като се има предвид съпротивата на някои съпартийци на президента срещу Хейгел, известен като независим и умерен републиканец. Той и Обама се сдружиха в Сената, когато и двамата се обявиха против войната в Ирак.

“Президентът залага много от своите чипове”, коментира Фрийхъри. “Президентите имат склонност понякога да гледат твърде оптимистично на своите мандати. Проблемът е дали сега случаят е такъв.”

Хейгел бе номиниран малко след новогодишната сделка, благодарение на която бе предотвратено икономическо бедствие, когато законодателите се съгласиха да не позволят влизането в сила на огромно повишаване на данъците и орязване на правителствените разходи.

Споразумението бе победа за Обама, който обеща преди изборите да се справи с проблемите в бюджета, отчасти като завиши данъците на най-богатите американци. А републиканските му опоненти бяха принудени да гласуват против основна доктрина на тяхната антиданъчна консервативна идеология.

До края на март Обама и Конгресът трябва да постигнат споразумение за повишаването на американския дългов таван от 16,4 трилиона долара, за съдбата на 85-те милиарда долара на отложените автоматични съкращения на разходите и за приемането на законопроект за финансиране на правителството след изтичане на временната мярка.

Обама се зарече да не преговаря за дълговия таван, настоявайки Сенатът да го покачи без излишна драма. Неговите съветници открито демонстрират вярата си, че американската общественост ще обвини републиканците - а не Обама - ако нацията бъде вкарана в дългов дефолт, който по думите на президента би бил “катастрофален” за световната икономика.

С отказа си да преговаря Обама “прекалява и демонстрира арогантност”, коментира сенаторът на щата Алабама Джеф Сешънс, който е и най-старшият републиканец в бюджетната комисия на Сената.

Суровият подход на Обама в следващия кръг от фискални препятствия може да ограничи способността му да прокара други законодателни приоритети като имиграционната реформа и контрола върху огнестрелното оръжие.

Безразборната стрелба в основното училище в Кънектикът постави контрола върху огнестрелното оръжие на предно място сред приоритетите на Обама за втория му мандат. Той изглежда твърдо решен да се възползва от обществената нагласа срещу насилието с използване на огнестрелно оръжие.

Белият дом обмисля доста по-широк подход от просто връщане на забраната за автоматични оръжия пълнители с голям брой патрони, обяви вестник “Вашингтон пост” в неделя.

Работна група, водена от вицепрезидентът Джо Байдън, сериозно обмисля въвеждането на мерки, които да изискват обстойни и задълбочени проверки на купувачите на огнестрелни оръжия и проследяване на движението и продажбата им чрез национална база данни, посочва вестникът.

В интервю в края на годината за телевизия Ен Би Си Обама обеща тази година да подкрепи с “цялата си тежест” пакет от мерки за контрол върху огнестрелното оръжие и демонстрира готовност да се залови с лобито на Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие въпреки политическите рискове. Обама също така смята, че най-сетне може би ще успее да свърши нещо съществено и по обещанието си да въведе обстойна имиграционна реформа.

Той се надява да извлече полза от зародилото се мнение в Републиканската партия, че трябва да се обърне внимание на латиноамериканците, болшинството от които гласуваха за Обама след суровите коментари на републиканците върху незаконната имиграция.

Освен това Обама дава сигнали и че ще заеме твърда позиция по проблемите с войната и мира. Днес той ще се срещне с президента на Афганистан Хамид Карзай в Белия дом и се очаква да настоява за имунитет срещу съдебно преследване, като условие да се позволи на относително малък контингент американски военни да останат в Афганистан след оттеглянето на основните части през 2014 г.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване