01/15/13 05:19
(http://www.klassa.bg/)

Париж чака подкрепление

Военната операция на Франция в Мали, едва започнала, премина от първа, активна фаза, във втора по-продължителна. Първата фаза – отразяването на настъплението на радикалните ислямисти към южните части на Мали, беше успешно завършена за денонощие. Втората може да продължи с месеци. По оценки на експерти ситуацията ще се стабилизира, само в случай че бъде ликвидирана самопровъзгласената държава Азауад в Северно Мали, което е контролирано от свързани с „Ал Кайда” групировки. Една от тях – „Движение за единство и джихад в Западна Африка” вече призова „да се нанесе удар в самото сърце на Франция”, пише „Коммерсант”.
Да се възвърне контрола на огромната територия на Северно Мали (2/3 от площта на страната) е сложната задача, която Франция едва ли ще успее да реши сама. Почти е сигурно, че тя ще се нуждае от по-активна помощ от страна на съюзниците си в НАТО, и на пръв ред от страна на САЩ. Освен това основа на чуждестранния миротворчески контингент, пред който стои задачата да прогони ислямистите от северните райони на Мали, трябва да бъде французите, не НАТО, а войската на съседни африканските държави.
















Коммерсант”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване