01/16/13 14:52
(http://www.klassa.bg/)

Сомалийските бунтовници наказват със смърт френски разузнавач

Сомалийските бунтовници обявиха, че френският агент на външното разузнаване , който те държат в плен от 2009 г., ще бъде убит, заради опита на Франция да го освободи, предаде АП. Не става ясно дали Дени Алекс е изобщо жив. Париж бе съобщил, че той вероятно е загинал по време на неуспешната спецакция за неговото освобождаване.
Смята се, че ислямисткото движение „Ал Шабаб“ е свързано с „Ал Кайда“. Агентът от Генералната дирекция за външна сигурност на Франция (DGSE) Дени Алекс бе отвлечен през юли 2009 г., заедно със свой колега, но последният успя да избяга.
Бунтовниците периодично публикуваха видеосъобщения, в които Алекс призовава да не се подкрепя временното правителство на Сомалия. Преговорите за освобождаването му не дадоха резултат и в събота на 12 януари започна силова операция на френски спецчасти. Те бяха установили местонахождението на заложника и се приближиха до базата с хеликоптери. Започна престрелка, при която един от френските командоси бе ранен и пленен. По-късно той почина от раните си и бунтовниците публикуваха снимка с тялото му. Париж твърди, че при операцията са били убити 17 ислямисти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване