01/17/13 14:21
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов отново призова да не спираме Македония за ЕС

Да не отиваме прекалено далеч, да не стопираме Македония за ЕС, защото това е недалновидно. Това заяви в четвъртък пред БНР Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година.
„Повече от 20 години съм се занимавал като учен и като професия с македонската тема. Имам своите публикации, имам своите остри, яростни полемики с историците – колегите от Скопие. С политици, дори с президентите на тази страна. И съм за това – да спорим, да браним своето историческо минало, своята култура от подобни посегателства, които наблюдаваме, в някои от медиите, преди всичко. Да не отиваме прекалено далеч. Да не стопираме Македония за ЕС, защото това е недалновидно. Ние стопираме македонците, те като народ, близък до нас, с единен произход, обричаме тяхното бъдеще. Би трябвало да е обратно, да бъдем най-голямата им подкрепа“, каза Георги Първанов.
На въпрос за антибългарската пропаганда в Скопие, той заяви: Знам това много отдавна.
 „В 1986 година, тогава, когато почти никой не си го позволяваше, съм полемизирал на един балкански форум, със своите книги и статии. Има други бариери, други гаранции, които да не допускат подобни злоупотреби, подобни претенции - за малцинство в Пиринския край, претенции – ако щете – тук-таме – за прекрояване на границите. Но няма как да спреш публикациите, няма как да спреш позициите в медиите, освен с контрапозиции, с още по-силна аргументация, с каквато ние разполагаме. Истината е на наша страна, просто трябва да инвестираме в учените, в медиите, за да може тази истина да бъде не просто популярна в България, а и в Европа, защото от Скопие са много по-активни в това отношение”, каза Георги Първанов.
Винаги съм бил за това - науката да бъде използвана при вземането на управленски решения от институциите. Академията трябва да се използва, но за това трябва да бъде стимулирана допълнително. Там имат скромни, нищожни заплати, и нищо повече. Това каза Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година, на въпрос за намерението на правителството – да потърси БАН по темата за добросъседството в Македония
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване