01/20/13 13:41
(http://www.klassa.bg/)

Димитър Главчев: Законодателни промени ще решат проблема със застрояването на Черноморието

Г-н Главчев, какво ще се постигне с разглеждането на всички сделки от 2003 г. досега, подобни на тази с дюните в Несебър?

Посегателството върху българската природа трябва да спре и това е един от начините – всички сделки от 2003 г. насам да бъдат проверени. Обществеността трябва да разбере кой и кога е стартирал този вид сделки, има ли конфликт на интереси. В момента имаме започнати и спрени процедури, но проверки тепърва ще се правят. Всички факти трябва да бъдат извадени на светло.

Как реално ще бъде спряно незаконното застрояване у нас?

Проблемът е стар и трябва да бъде решен със законодателни промени. Това няма да е лесно, защото трябва да бъдат променени няколко закона. По-важно е проблемът с незаконното застрояване принципно да бъде решен, а не да бъде използван за политически ежби.

Еколозите отдавна протестират, защо досега не са предприети мерки?

Обществото очаква бърз отговор на този проблем, но неговото решаване изисква време. Еколозите днес имат свободен достъп до премиера, с тях се разговаря, те участват в съвместните обсъждания  и мнението им се взима предвид. Този факт трябва да бъде отчетен, защото не винаги е било така. Политическата воля от страна на правителството за борба с корупцията е заявена и това се отбелязва и в последния междинен доклад по вътрешния механизъм за проверка и контрол на ЕК за България. Останалото е работа.

Шест месеца преди изборите, как тези скандали ще повлияят на обществените нагласи?

В зависимост от това как ще бъдат решени. Трябва да се проследи генезиса на проблема и тогава да се пристъпи към неговото решаване. Хората сами могат да преценят как са се решавали преди подобен род проблеми и как се решават днес.

Как гледате на предложението на еколозите Българското Черноморие да бъде обявено за Национален парк?

С две ръце подкрепям идеята, но се опасявам, че малко е закъсняла. Природата е една от най-големите български ценности и усилията да я опазим трябва да са общи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване