01/21/13 17:37
(http://www.klassa.bg/)

В списъка на психичноболните ще попадат и страдащи от безсъние

Промени на здравното министерство застрашават лечението на психичноболните хора. За това алармираха психиатри от Варна.

Лекарите са недоволни от затягането на изискванията за диспансеризацията. Занапред семейните лекари ще трябва да насочват всички психичноболни за диспансеризация към болниците. Така в списъка на болните ще попадат дори хората, които страдат от безсъние или тревожност. Според д-р Татяна Аврамова и д-р Нина Ковачева обаче това ще влоши лечението на хората.

„Пациентите се притесняват от регистрацията, която ще имат в болниците, а тези с диагнози, които не ги инвалидизират, ще бъдат сочени с пръст. Според наредбата обаче дори леките разстройства подлежат на диспансеризиране, въпреки че са овладяеми извън болница", коментира д-р Ковачева.

Според нея веднъж регистрирани тези хора ще се чувстват затруднени в търсене на работа и в социалните контакти. Лекарите са притеснени и от факта, че след промените достъпът до психиатрични грижи ще се затрудни, тъй като ще бъде ограничен броят на отпусканите направления.


Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване