01/21/13 13:57
(http://www.klassa.bg/)

Дълбоките кратери на Марс вероятно крият следи от живот

В дълбоките кратери на Марс има следи от глина, а тя се образува, само при подпочвени води. Това кара учените да предполагат, че на Червената планета може да има течна вода, а следователно и живот, дори след изпаряването й, пише сп. Nature Geoscience.
Смята се, че в дълбока древност, още в Ноевата епоха - преди 3,8-3,5 млрд. години, на Марс е имало океани и реки. Масата и размера на планетата са доста малки, за да запазят голяма и плътна атмосфера, затова водата постепенно изчезнала. Сондата MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) откри преди време много отлагания на глина, в които се съдържат молекули вода,
Астрогеолози , ръководени от Джоузеф Михалски от Института по планетология в Тусон, Аризона са анализирали глината в някои кратери на повърхността на Червената планета. Специалистите се фокусират върху глинените отлагания на дъното на дълбокия кратер Маклафлин в марсианските "тропици", в северното полукълбо на планетата. Астрогеолозите забелязват, че тези глини, съдейки по данните от сондата, съдържат следи от соли на желязото и магнезия. Подобни вещества не могат да се образуват без участието на молекули на водата. Екипът предполага, че глините са се образували благодарение на големи запаси от подпочвени води в повърхностния и дълбокия слой на марсианската почва. Учените проверяват своята хипотеза чрез климатичния модел, който описва състоянието на почвата на Марс в различните геоложки епохи – по време на относително влажната и топла Ноева епоха и последващите я студени и сухи Хесперийска и Амазонска.
Авторите смятат, че течната вода на Марс е съществувала на дълбочина от 2 до 5 км , доста дълго, дори няколко милиарда години. Според Михалски и колегите му, условията в марсианската почва са били достатъчно благоприятни от гледна точка на киселинност, температура и наситеност с микроелементи за развитие на бактерии.
Сега учените предлагат следващия марсоход да бъде насочен към един от дълбоките кратери, за да се търсят там следи от живот.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване