01/21/13 05:51
(http://www.klassa.bg/)

Започва зимната сесия на ПАСЕ

Зимната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ започва днес в Страсбург. Косово, свободата на медиите в Европа и борбата с трафика на органи са в дневния ред.

Освен ситуацията в Косово и свободата на медиите в Европа ще се обсъждат мониторинг на Азербайджан и руско-грузинският въпрос в хуманитарната му част.
В първия ден се предвижда изказване на грузинския президент Михаил Саакашвили, след това традиционната дискусия.
ИТАР-ТАСС съобщава, че руската делегация е подготвила остри въпроси, засягащи нарушенията на правата на човека в Грузия по време на управлението на Саакашвили. Руски официални лица споделят разбирането, че възстановяването на отношенията между Русия и Грузия може да започне на парламентарно равнище след идването на власт на партията на Бицина Иванишвили "Грузинска мечта".
ПАСЕ ще разгледа доклад "Войната между Русия и Грузия: хуманитарната ситуация в районите, засегнати от войната", подготвен от шведски парламентарист.
Мониторинговият доклад на ПАСЕ за изпълнението на задълженията на Азербайджан пред СЕ и отделна резолюция за политическите затворници в страната също ще бъде част от дневния ред. Баку вече протестира по отношение на резолюцията за политическите затворници, определяйки я като "неоснователна".
ПАСЕ ще обсъди ситуацията в Косово, свободата на медиите в Европа и резолюция по разработка на конвенция на СЕ за борба с търговията с човешки органи.
Зимната сесия на ПАСЕ ще завърши на 25 януари.














ИТАР-ТАСС



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване