01/21/13 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Качват онлайн 100-те най-високи заплати в администрацията

100-те най-високи заплати в държавната администрация и в държавните предприятия ще бъдат качени онлайн. Това пише в Стратегия за развитие на държавната администрация, която ще бъде обсъдена утре в широк формат в СУ “Св. Климент Охридски“. Документът е публикуван на портала на правителството strategy.bg и срокът му за получаване на предложения е изтекъл на 13 януари.
В документа, който обхваща периода 2013-2020г., е записано, че в момента нито една услуга към централната власт не се извършва през общините, което е недопустимо. Предвижда се управлението да стане максимално прозрачно и това включва достъп чрез интернет до  обществените поръчки, които държавата организира. Освен това процедурите и документацията по предоставяне на услуги за бизнеса на общинско ниво ще бъдат стандартизирани.
Документът е категоричен, че стратегиите на държавата ще бъдат намалени с 60%. От   130 те ще станат 60.
Междувременно от партията на Меглена Кунева обявиха, че от 200 назначения в правителството само 5 са били с конкурс. По този повод Движение „България на гражданите“ дава брифинг във вторник, на който ще изнесат данни за новите „калинки“ в държавната администрация. Според тях това е скандално и незаконно. Справка в сайта на регистъра на Административните структури обаче сочи, че в МС работят 456 души. От тях 239 са по служебно правоотношение и 217-по трудово. Незаетите бройки са 11. Голямата численост на МС се дължи на факта, че закритото Министерство на държавната администрация се вля в администрацията на „Дондуков“ 1, както и няколко дирекции от Министерството на финансите. Те наистина са назначени без конкурс, но в този случай законът го позволява. Също така конкурси  не се провеждат за политическите кабинети, тъй като там експертите си тръгват заедно с министрите след като изтече мандатът.
Експерти на движението на Кунева са питали по Закона за достъп до обществената информация централните ведомства и за заплатите на чиновниците. Според информация, която вече бе изнесена в електронен сайт,  в общо четири министерства са раздадени близо 17,6 млн. лв. във вид на бонуси. Сред щедрите министри са тези на труда и социалната политика, на здравеопазването, на регионалното развитие и на земеделието. На въпрос дали това са бонуси или става дума за новата система на заплащане, от партията на Кунева отговориха, че не са точно бонуси, а е свързано с новия модел на заплащане. Той предвижда стимули за служители, които са получили висока оценка на изпълнение на задълженията си. Новият модел изключва раздаване на пари на калпак и е обвързан с резултатите. Междувременно от МРРБ категорично отрекоха да са раздавани бонуси на служители. „МРРБ е отговорило на поставени въпроси от Движение „България за гражданите“ за размера на средната заплата, за най-ниските и най-високите заплати. Политическият кабинет не е получавал 13-та заплата“, се казва в съобщение на пресцентъра на МРРБ.
Справка показа, че най-вероятно впечатляващата сума от 17,6 млн. лв.  е дошла от  еднократното увеличаване на заплатите в тези ведомства. В четирите министерства то е общо 12% и вече бе съобщено  от министъра на финансите Симеон Дянков, който обори опозицията, че заплатите в администрацията са замръзнали.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване