01/21/13 09:32
(http://www.klassa.bg/)

КНДР разреши на чужденците да си носят джиесемите

Чужденците, пребиваващи в Северна Корея, ще имат право да носят мобилните си телефони, но при условие че предоставят на властите идентификационния номер на апарата, съобщи Франс прес, позовавайки се на официалната китайска агенция Синхуа.

Мярката е в сила от 7 януари, съобщи египетски инженер от компанията "Кориолинк", съвместно дружество на Египет и Северна Корея, оператор на 3G мрежата в страната.

Чужденците могат да попълват формуляри, в които да посочват ИМЕИ (IMEI - International Mobile Equipment Identity) номера на апарата си. Досега те бяха длъжни да оставят телефоните си на митницата и ги получаваха обратно след като напуснат територията на Северна Корея.

Египетският инженер посочи, че са водени продължителни и тежки преговори със севернокорейските служби за сигурност и че новата мярка няма нищо общо с неотдавнашното посещение на шефа на "Гугъл" Ерик Шмид.

В началото на януари Ерик Шмид беше на частно посещение в Пхенян и призова Северна Корея да излезе от принудителната изолация, като позволи на населението да ползва интернет, защото в противен случай ще продължи да изостава в развитието си.

Подложени от най-ранна детска възраст на държавната пропаганда, жителите на Северна Корея практически живеят откъснати от останалия свят. Достъпът до неофициална информация е почти невъзможен и подлежи на жестоки наказания.

Интернет в Северна Корея е вътрешна мрежа от типа интранет, предназначена за привилегирован елит от неколкостотин души, може би до хиляда, според чуждестранни експерти.

Чужденците скоро също ще могат да имат достъп до мобилен интернет, отбелязва Синхуа.

Засега чужди на Северна Корея СИМ-карти няма да могат да осъществяват връзка помежду си на нейна територия.

Смята се, че 3G мрежата в Северна Корея има 1,8 млн. потребители, уточнява китайската агенция. Функциите й обаче са ограничени - севернокорейците не могат нито да се обаждат в чужбина, нито да се свързват с интернет.











Франс прес


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване