01/21/13 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Меркел загуби Долна Саксония, но остава фаворит

Коалицията между Съюза на социалдемократите и Зелените свали със съвсем малка преднина в неделя вечерта регионалното коалиционно правителство на консерваторите, според проучвания на резултатите от регионалните избори.


ХДС и либералите на канцлера Ангела Меркел загубиха в Долна Саксония, според прогнозите на обществените телевизии.
Досега в ландтага на Долна Саксония доминираха в съюз консерваторите и либералите – същата коалиция, която управлява Германия на федерално ниво. 
Според прогнозите СДП и Зелените ще вземат заедно едно място повече от консерваторите и либералите, което им позволява да свалят регионалното правителство на Давид Макалистър /ХДС/, който бе силно подкрепян от Меркел по време на предизборната кампания.

Според оценките на обществените медии АРД /ARD/ и ЗДФ /ZDF/, консерваторите ще получат около 36% от гласовете, либералите - 9.9%, СДП и Зелените - 32,6% и 13,7%, съответно.

Регионалните избори са извънредно важни за канцлера Меркел осем месеца преди парламентарните избори във федералната република. Те са последният тест преди месец септември, когато са регионалните избори в Бавария, а след това и националните, на които ще се реши дали Ангела Меркел ще получи трети мандат за управление.
Меркел остава основен фаворит според допитванията на национално равнище.

















АРД


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване