01/21/13 00:38
(http://e-vestnik.bg/)

Руски компании влизат в гръцката приватизация

Приватизацията в Гърция изглежда навлиза в правилното русло, след като приватизационната агенция ускори темповете и даде тласък на тръжните процедури за първите големи сделки, на които се възлагат надежди да променят инвестиционния климат в страната.

“Зелена светлина” вече бе дадена за приватизацията на площ от 300 декара на старото атинско летище Елиникон, което съставлява 30 на сто от недвижимия имот.

Открита международна тръжна процедура бе обявена и за намирането на инвеститор на елитния хотел “Астир Палас”, а във втората си фаза навлезе и търгът за продажбата на газовата компания ДЕПА.

Анализатори отбелязват, че приватизационните процедури набират скорост и вървят с положителни темпове и че няма да закъснее времето, когато ще се стигне и до първите успешни сделки.

Катарските кандидати се оттеглиха от приватизацията на летище Елиникон, но сероизно се обсъжда възможността да участват в търга за покупката на “Астир Палас” заради падналите в момента цени на недвижимите имоти.

Смята се, че инвестиционният фонд от Катар се е отказал, тъй като не е било изпълнено искането му да получи достъп не само до предлаганите 30 на сто, а до цялата недвижимост на летището.

В същото време в тръжната процедура за летище Елиникон остават тримата кандидати - израелската компания lbit Cochin, британската London & Regional Properties и гръцката Lamda Development.

В същото време в крайна фаза навлиза приватизацията на газовата компания ДЕПА. Оферти за ДЕПА и газовия оператор ДЕСФА са подали пет компании - руските Газпром и M & M GasCo кандидатстват за ДЕПА, Negusneft (Sintez Group) претендира за ДЕПА и ДЕСФА, а PPF & ГEK Terna и Socar - за ДЕСФА.

ДЕПА придоби особено значение, след като три от петте компании, проявили интерес за нея, са руски. Според анализатори обаче Газпром е основният претендент за покупката. Ако гигантът не се сдобие с газовите компании, другите две руски компании се очаква да се намесят и да помогнат за сключването на сделката.

Гърция очаква да получи над два милиарда евро от този търг. ДЕПА е оценена на около един милиард евро, а ДЕСФА - на около половин милиард. Но с оглед на стратегическото значение на Гърция като дестинация за пренос на природен газ в т.нар. южен коридор, който се очаква да пренася до Европа газ от източници извън Русия, компаниите могат да се продадат на по-високи цени.

До края на март пък се предвижда да приключат процедурите по продажбата на ОПАП организацията за спортни залагания . Става дума за продажбата на 33 на сто от акциите на ОПАП, колкото е държавният дял в нея, а офертите трябва да бъдат подадени до 27 март. Заинтересованите за нея са седем - BC Partner, Emma Delta, Gauselmann, Intralot Holdings Luxemburg, Primrose Treasure Limited, Third Point и TPG Capital.

Следващата седмица се очаква гръцкият парламент да бъде информиран от приватизационната агенция във връзка с разпродажбата на Солунската водоканализационна компания. Всяко от регионалните пристанища и летища в страната пък ще бъдат раздържавени поотделно.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване