01/21/13 15:13
(http://www.hsnovini.com/)

Хасковлия е един от малкото останали майстори на бомбета в България

Майсторът шапкар Аврам Ниего

Шапките са един от основните аксесоари в облеклото на хората. Най- популярно сред тях е бомбето. Аврам Ниего е единственият шапкар в Хасково, който развива този занаят. На шапкарство той се учи преди повече от 60 години от чешки майстор, при когото го праща баща му. Той разказва, че в южна България единствено той и майстори в Пловдив правят такива шапки. Изработването не е лесно и не става бързо споделя Аврам Ниего.

“Материалът го купувам от София, тук го обработвам. Шапката може да се опъне или на железен калъп, или на дървен. Работата по изработката включва още няколко тънкости, за да се приведе в окончателен вид. След като шапката изсъхне се ушиват принадлежностите към нея, като панделка, хастар, след което се глади периферията  за да добие окончателен вид. Накрая се оформя и горната част на бомбето”, разказа майсторът шапкар Аврам Ниего.

За него този вид шапки са особено важни в облеклото на един човек.

“Отива на всичко, на пардесю, на хубав костюм”, споделя още хасковлията.

При изработката на качествено бомбе  било нужно съчетанието между две неща- майсторлък и хубав материал. Ако материалът бил хубав и качествен, но майсторът не бил добър, нямало как да се направи хубава шапка. Най- често бомбетата се купували от възрастните мъже, а от скоро и от младите момичета. За Аврам Ниего шапкарството се е превърнало в хоби. Споделя, че най- голямо удоволствие му доставя, когато види някой да носи неговите шапки.

Младен Желязков

 

Майсторът споделя, че шапкарството се е превърнало в хоби за него

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване