01/22/13 19:01
(http://www.klassa.bg/)

АЕЦ "Козлодуй" нямало да затвори през 2030 година

АЕЦ "Козлодуй” няма да затвори през 2030 година, каза на брифинг в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус”.

"Поредната спекулация е, че 2030 г. ще внасяме електроенергия. Има ясни планове на системния оператор и на централното диспечерско управление, които казват, че ние ще продължим да изнасяме електроенергия", категоричен е министърът.

Той посочи, че всички анализи, документи и ремонти се правят за минимум 20 години удължаване на живота на V и VI блок, което означава, че ще работят поне до 2040 г.

През 2010 и 2011 година България е изнесла рекордно количество електроенергия за всички времена, похвали се Добрев.

Според министъра от БСП смятат удължаването на живота на блоковете в АЕЦ "Козлодуй” с 10 години, при положение че могат да бъдат удължени с 30 години. "Да не би да се готвят да ги затворят, за да върви "Белене”?, попита Добрев.

То беше категоричен, че няма причина през 2030 г. V и VI блок на централата да затворят.

Добрев показа кореспонденцията между НЕК и немския консорциум RWE, която  доказва, че предишното правителство още през 2008 г. е знаело,  че цената на АЕЦ "Белене" ще е над 10 млрд. евро.

"Сергей Станишев е в паника, защото не знае какво  да отговори на това, че четири години е лъгал целия български  народ", каза Добрев, цитиран от БТА. Според него Станишев, както и бившите министри Румен Овчаров, Петър Димитров и бившият президент Георги Първанов през цялото време са лъгали, че тя ще  струва 4 млрд. евро, а са знаели, че ще струва много повече.

България настоява да бъде продължена подкрепата от ЕС за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" и през новия програмен период 2014-2020 г., съобщиха пък от пресцентъра на ГЕРБ.

България е отправила обосновано искане за финансова подкрепа от ЕС в размер на 450 млн. евро за периода 2014-2020 г. и ще продължи да настоява при определяне на финансовата подкрепа от ЕС реално да се отчитат нуждите на държавите членки, спрели значителни мощности с политическо решение в процеса на присъединяване към ЕС, се посочва още в съобщението.



















"Фокус”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване