01/22/13 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Арабската пролет подпомогна ислямските радикали

в. Независимая газета

По време на “арабската пролет” Западът и съюзниците му в региона заложиха на ислямските радикали като основна ударна сила на революциите в няколко местни държави. Така отвориха още по-широко кутията на Пандора.

Ислямските радикали вече бяха използвани, за да нанесат поражение на съветските войски в Афганистан; това доведе до атентатите от 11 септември 2001 г., ознаменували появата на мощна глобална джихадистка нелегална мрежа. Сега изглежда е решено ислямистите да бъдат превърнати в оръжие срещу неугодни арабски режими - но се забравя напълно, че това е оръжие, което не можеш спокойно да оставиш на рафта до следващия път.

Ислямските партии и движения в Близкия изток и Северна Африка получават щедра помощ от монархиите край Персийския залив. Това им осигурява средства, за да купуват оръжия и да организират военно обучение за бойците си. Същевременно спонсорите, неразполагащи например със силни тайни служби, агентурна мрежа и т. н., често не могат да следят харчовете, нито да посочват крайния получател на “благотворителните” оръжия.

Не по-малко спорна изглежда и позицията на САЩ. Някои американски експерти описват доста цинично най-уместния според тях подход, който да избере в случая Вашингтон. “Докато сирийските джихадисти воюват срещу Иран и арабските му съюзници, трябва тихомълком да ги подкрепяме, дистанцирайки се обаче от конфликта, който ще стане много жесток, преди димът да се разпръсне. Ще има време да обуздаем звяра, стига веднъж да станат на прах хегемонистките регионални амбиции на Иран”, писа през август м. г. американският политолог Гари Гамбил в сп. “Форин полиси”.

Точно такъв е сценарият, по който се развиват нещата - това личи от събитията в Либия и Сирия, където бойците ислямисти станаха основна ударна сила на въстаниците. По данни на Брукингския център в Доха повечето бригади, водили битки срещу Кадафи, са имали ислямистко, понякога джихадистко минало. Показателно е, че ислямисти начело с шефа на Военния съвет на Триполи Абдел Хаким Белхадж щурмуваха рамо до рамо с катарски специални сили резиденцията на Кадафи Баб ал Азизия.

Победата над Кадафи обаче се очертава все по-ясно като пирова - да пуснеш от бутилката джихадисткия дух е къде по-лесно, отколкото да го вкараш обратно. Салафитски групировки тероризират цели градове и области в Източна Либия, насаждайки там сурови шериатски правила. Дори в Бенгази, люлката на революцията, никой не се чувства на сигурно място. Най-ярък пример бе атаката срещу консулството на САЩ и местната централа на ЦРУ, нападнати от бойци на групировката “Ансар аш Шариа”. Трагедията в Бенгази, отнела живота на посланика на САЩ и още трима американци, бе удар по репутацията на президента Барак Обама и държавния секретар Хилари Клинтън. Това обаче не изчерпва политическите негативи от либийската кампания. Наблюдатели предричат, че главното сражение за Либия тепърва предстои.

Също тъй тревожно е превръщането на Либия в снабдителна база за “Ал Каида в ислямския Магреб”. Бившата джамахирия стана неизтощим арсенал за джихадистите. Кервани с оръжия, откраднати от складовете на кадафисткия режим, пътуват оттам за Северно Мали, където действат цели три мощни групировки: “Ансар ад Дин”, “Ал Каида в ислямския Магреб” и Движение за единство и джихад в Западна Африка.

За Африка впрочем всичко едва започва. Шефът на африканското командване на въоръжените сили на САЩ генерал Картър Хам предупреди, че на континента се формира джихадистка дъга, проточила се от Нигерия през Мали и Либия към Сомалия. По думите му взаимодействието между радикалните ислямистки групировки става все по-активно.

Заради събитията в Либия и Мали днес са поставени под заплаха Алжир, Мавритания, Тунис, Буркина Фасо и Нигер. Въоръжените бойци обещават да отвърнат с джихад и вече минават към действия. Кой ще попречи на няколко десетки или стотици души, натоварени на джипове с картечници, спокойно да минат неохраняемите граници ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване