01/22/13 16:32
(http://www.hsnovini.com/)

Стартира изпълнението на проекта по изграждането на лъчетерапевтичен комплекс към Хасковската болница по онкология

Догодина трябва да е завършено изграждането на лъчетерапевтичния комплекс

Община Хасково стартира изпълнението на проекта за изграждане на лъчетерапевтичен комплекс към Специализираната болница за активно лечение по онкология – Хасково ЕООД. Стойността на проекта е 6 439 345, 76 лв. От услугите на медицинския център ще могат да се възползват жителите на областите Хасково и Кърджали.

Изграждането на центъра е станало възможно благодарение на спечелен от общината проект. Вече са сключени и договорите с изпълнителите. Финансирането е по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007- 2013- та година. 85 % от средствата за изграждането на лъчетерапевтичния комплекс са осигурени от европейските фондове,15 % са от националния фонд , а сумата предоставена от общината е в размер на малко над 211 000 лв. Центърът ще бъде създаден в партерния етаж на диспансерите в кв. Болярово.

Предвижда се медицинският център да бъде оборудван с модерна техника. В новия комплекс ще бъде възможно да се лекуват дълбоко разположени туморни процеси като карцином на белия дроб, простатата, гинекологични тумори, заявиха изпълнителите на проекта. В бившия онкодиспансер са могли да се подложат на лечение само болни с повърхностни образувания, допълниха те.

Чрез създаването на този център се цели осигуряването на по- качествени услуги за нуждаещите се от онкологично лечение. С изграждането се търси и начин за намаляване на разходите на хората, които до този момент са се изпращали за лечение в по- далечни медицински центрове в София, Стара Загора и Пловдив. По- голяма част от средствата ще бъдат за закупуване на техника, а останалата за строителството. Ще бъдат обучени и 14 специалиста, които да боравят с новите системи и уреди.

Крайният срок, предвиден за изпълнението на проекта е 31.01.2014 г.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване