01/23/13 13:57
(http://www.klassa.bg/)

БСП и ДПС сигнализираха пред дипломати от ЕС за „безпрецедентната ситуация“ около Изборния кодекс

Парламентарната група на Коалиция за България и Парламентарната група на ДПС запознахме гостите си с безпрецедентната ситуация в Народното събрание при приемането на промените в Изборния кодекс, за това информирахме посланиците от страните от ЕС и САЩ. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев след среща с представители на посолствата. „Имаме 6 основни изисквания, за да приемем промени в Изборния кодекс. Цялата опозиция напусна пленарната зала в резултат на усилията и опитите на партията ГЕРБ и техните патерици да прокарат насилствено промени в Изборния кодекс. По наша оценка те проправят път към мащабни манипулации и фалшификации на изборните резултати”, заяви Станишев.
„Настояваме официално заверен, с подписите на всички членове на СИК, с печат екземпляр от протокола с резултатите на всяка избирателна комисия да бъде предоставен на всички членове на СИК”, каза Сергей Станишв. Второто условие е гарантирано участие на представители на различните партии в ръководството на избирателните комисии, като поне един от двамата – председател или секретар да бъде от опозицията.
„Няма защо ГЕРБ да се оправдава, че не знае какво е опозиционна партия – това са тези, които не подкрепят кабинета при вотове на доверие или недоверие”, допълни Станишев.
От ПГ на ДПС и ПГ на Коалиция за България настояват и за участие на наблюдатели във всички фази на изборния процес, обжалваемост на всички актове на Централната избирателна комисия и недопускане на съхраняването на изборните книжа в областните администрации, както и да се решат въпросите с огромния брой избиратели в списъците спрямо общия брой избиратели. „Ако управляващите не чуят гласа на опозицията, и не се съобразят с него, може да бъде оспорвана легитимността на изборите”, заяви Станишев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване