01/23/13 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Махат статуя на Гейдар Алиев в Мексико

Бронзова статуя на бившия азербайджански лидер Гейдар Алиев ще бъде преместена от най-известния булевард на мексиканската столица след протести на правозащитници, според той е бил диктатор.

Монументът ще напусне бул. "Реформа" и ще му бъде търсено ново място, каза кметът на Мексико Мигел Анхел Мансера пред радио Формула. Посолството на Азербайджан похарчи 5 милиона долара миналото лято за облагородяването на два парка в мексиканската столица и за поставянето на статуята. Само че правозащитници възнегодуваха, че ликът на Гейдар Алиев няма място на улиците на град, в който се издигат статуи на личности като Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг.
Привържениците му определят Алиев като бащата на съвременен Азербайджан, който е извоювал независимостта на страната от метрополията СССР. Но противниците му го критикуват за репресиите по отношение на дисидентите, арестуването и хвърлянето в затвора на несъгласните с него и задушаването на свободните медии по време на управлението му 1993-2003 г. Мансера взел решение за преместване на статуята след препоръка от група експерти по външната политика. Сега кметството ще води преговори с посолството на Азербайджан къде да бъде сложен паметника, който се появи в Мексико по времето на Марсело Ебрард, предшественика на Мансера. От мисията на азиатската страна казват, че засега не са взели решение къде ще е новото място на монумента.


















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване