01/23/13 05:10
(http://www.klassa.bg/)

САЩ предложиха помощ за залавянето на нападателите в Алжир

Според Пентагона има „силни индикации”, че „Ал Кайда в Ислямски Магреб” стои зад нападението срещу алжирския газов комплекс през миналата седмица. Това повишава перспективите за засилване на американското участие в предвожданата от Франция контратерористична операция в региона, пише „Гардиън”.
Алжирските власти съобщиха, че петима чужди работници в комплекса „Ин Аменас” все още са обявени за безследно изчезнали, след като бяха взети за заложници от джихадистка група. 37 чужденци и алжирци бяха убити при нападението.
Нападателите се обявиха за организацията „Батальон на подписалите с кръв”, която се е отцепила от „Ал Кайда в Ислямски Магреб” през миналия месец, но американските власти изглежда са на мнение, че „Ал Кайда” е командвала и контролирала операцията. Говорителят на Пентагона Джордж Литъл почти обвини северноафриканския клон на международната терористична организация, като заяви, че тя е „най-високо в списъка със заподозрените”.
Първите два американски транспортни самолета пристигнаха в столицата на Мали във вторник, като прехвърлиха военнослужещи и припаси от Южна Франция. Пентагонът също така предложи разузнавателна помощ на Алжир за залавянето на организаторите на терористичното нападение.

















„Гардиън”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване