01/24/13 04:37
(http://e-vestnik.bg/)

Какво предложи Обама за втория си мандат

Барак Обама полага клетва за втория си мандат. Снимка: Белия дом

Барак Хусеин Обама церемониално откри втория си президентски мандат с твърдо отстояваща позициите му реч, в която той защити модерния либерализъм в Америка и изтъкна, че “съхраняването на личните ни свободи в крайна сметка изисква колективни действия”, пише в. “Ню Йорк таймс”. “Обама предложи либерална визия за втория си мандат”, е заглавието на вестника.

В ден, изпълнен със спомени от епохата на борбата за граждански права и отдаване почит на преподобния доктор Мартин Лутър Кинг, Обама си спести партийните призиви отпреди четири години и изложи енергична визия за подкрепа на правата на хомосексуалистите, проявяване на повече толерантност към незаконните имигранти, запазване на “спасителната мрежа” на социалните помощи и действия за спиране на климатичните промени, отбелязва “Ню Йорк таймс”.

Барак Обама използва речта си по повод началото на втория си мандат, за да отправи силен призив за действие, като представи либерален дневен ред и прикани американците да си върнат духа на отците основатели, пише в. “Гардиън”.

В резултат на това сегашната му реч бе по-вдъхновяваща от до голяма степен разочароващото му обръщение от 2009 г. Тогава той бе изправен пред нереалистични надежди към президентството му, а страната бе потопена в най-тежката икономическа криза от 30-те години насам и му се наложи да смекчи очакванията, пише вестникът.

Този път той предприе обратния подход, като защити колективизма, нуждата федералното правителство да помага на хората да се измъкнат от бедността и да се дават възможности на всички, а не на едно все по-намаляващо привилегировано малцинство.

В опит да опровергае дясното тълкуване на конституцията, което в последно време се налагаше в САЩ, Обама заяви, че отците основатели не са имали за цел страната да стане роб на конституцията и че патриотизмът не е съхраняване на правото.

“Това е задачата на нашето поколение - да превърнем тези думи, тези права, тези ценности за живот, свобода и преследване на щастието в нещо истинско за всеки американец. Да сме верни на основополагащите си документи не изисква от нас да сме на едно мнение за всяко нещо в живота, не значи, че всички ще дефинираме свободата по един и същи начин или че ще следваме абсолютно същия път към щастието”, каза Обама.

От сегашното поколение зависи тези принципи да се превърнат в действителност, заяви той. “Защото историята ни казва, че тези истини може и да са самоочевидни, но никога не са били самоизпълняващи се”, цитира “Гардиън” думите на Обама.

Още по темата: Залага на борбата с промените в климата

Патрик Ръкър
Ройтерс

Президентът Барак Обама заяви в понеделник, че ще поведе борба срещу климатичните промени през втория си президентски мандат. Това беше едно неочаквано обещание, което поставя този зареден с политическо напрежение въпрос сред вътрешнополитическите приоритети на президента редом с контрола върху продажбите на оръжия и имиграционната реформа.

Обама обвърза климатичните промени с опустошителните метеорологични феномени и пожарите. Той заяви, че американската икономика може да отбележи растеж, докато се защитава от най-лошите последици от един феномен, за който учените предупреждават, че става все по-сериозен заради предизвиканото от хората замърсяване.

“Ще се справим със заплахата на климатичните промени, тъй като знаем, че ако се провалим в тази насока, това ще означава да предадем нашите деца и бъдещите поколения”, заяви президентът. Той посвети повече от минута на темата за климатичните промени в близо 20-минутната си реч.

Президентът демократ пое ангажимента, че Белият дом ще положи усилия за намаляване на емисиите на парникови газове - област, в която Обама постигна променлив успех през първия си четиригодишен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване