01/24/13 15:27
(http://www.klassa.bg/)

Обхватът на „Гражданска отговорност“ у нас е едва 82%

Обхватът на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ („ГО“) за автомобилите към момента е 82%, по данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Докато според изискванията на ЕС покритието трябва да е поне 90% от всички регистрирани автомобили. Зам.-председателят на КФН Борислав Богоев отбеляза, че посоченият процент би се вдигнал, ако не се броят автомобилите които не се използват, но не са отрегистрирани. От друга страна, само 2% от автомобилите в страната, които през миналата година са участвали в пътно-транспортни произшествия (ПТП), са били без „ГО“.     

Според изнесените данни, броят на инцидентите на пътя с участието на български автомобили без „ГО“ през последните две години е почти еднакъв - под 2000 броя. Обезпокоително е обаче, че броят с инциденти с незастраховани автомобили в ЕС през миналата година спрямо 2011 г. се е удвоил, а общата сума на заявените обезщетения се е почти утроила. Така през 2011 г. е имало в чужбина 331 инцидента с автомобили без „ГО“, като заявените парични претенции са за 2.45 млн. лв.; докато през 2012 г. заявките са 672 броя, за общо 7.1 млн. лева. Исканията към водачите на автомобили без „ГО“ се изплащат от т.нар. Гаранционен фонд. Средствата в него се събират, като върху всяка продадена полица застрахователят добавя, а застрахованият плаща 8.50 лв., които отиват във въпросния фонд. След като покрие щетите на неизрядните шофьори, фондът си търси парите от причинителя на злополуката. От фонда посочиха, че наличните средства в него са над 100 млн. лева.

Като една от основните мерки за повишаване на обхвата на „ГО“ началникът
на „Пътна полиция“ към МВР комисар Антон Антонов посочи засилването на проверките по пътищата. Съществен принос към увеличението на проверките ще имат и закупените нови над 160 таблети (с които те стават общо около 260 броя), с помощта на които пътните полицаи ще могат чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила веднага да проверят дали е застрахован. Стойността на въпросните таблети е около 300 хил. лв., а общата сума за подобряване на условията за движение по пътищата (основно чрез закупуване и поставяне на модерни камери), предоставяна на МВР от Гаранционния фонд, е около 1.2 млн. лв. годишно. Липсата на “ГО” се наказва с глоба от 400-600 лв. за граждани и 2000-5000 лв. за фирми.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване