01/25/13 02:27
(http://radiomilena.com/)

Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/

Във връзка с публикация на Зелени Балкани в нашия сайт относно създаването на островно местообитание за наземногнездещи птици в Поморийско езеро  кметът Иван Алексиев сподели следното:

ostrov ezero Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/

 

Иван Алексиев: Има всякакви версии около този остров. Прекъсва се една дига, която е изградена преди около 30 години в поморийското солено езеро и подпомага солодобива. Тази дига се прекъсва на две места и се обособява остров за гнездене на птици. Това е един проект спечелен от Зелени Балкани. Кое е по интересното? През 2009 година е одобрен проекта, 2009 година е издадено и строителното разрешение. Независимо от това, че се прекъсва дигата, независимо от това, че се използват екологични материали – пръст, дървен материал и т.н., по интересното е, че за този вид строителни дейности Зелени Балкани нямат доклад за Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/Има едно писмо от далечната 2009 година от МОСВ, че това е екологичен проект, който трябва да бъде реализиран, че не вреди при опазването на околната среда и т.н. но оценка по ОВОС няма. Ето в това е парадокса в цялата ситуация, защото сезираха местни жители, сезираха местната управа, че се извършват дейности в поморийското солено езеро и да извършим съответната проверка. Точно тогава получихме писмо от областния управител, че е създадена Междуведомствена комисия и събират информация от всички общини за нередности на морските дюни, на държавен горски фонд и защитените територии. Тогава ние подадохме този сигнал.
Пак казвам – има разрешително за строеж, има абсолютно всичко, проект, но нямат ОВОС.
Преди няколко дни също имаше проверка от тази Междуведомствена комисия, водихме ги на този строеж и да видят за какво става въпрос, чакаме констатацията от тази проверка.
Изниква въпроса? Защо екологична организация, която държи да се спазват всички екологични разпоредби и закони сама нарушава това законодателство и в същото време спира инвестиционните намерения на местното население…

Пълният видеозапис може да гледате тук:

2 Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/

 Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/

bookmark Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/svejo Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/google Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/delicious Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/stumbleupon Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/facebook Скандално! Построиха остров в езерото без оценка по ОВОС /видео/Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване