05/09/11 17:39
(http://www.klassa.bg/)

Сърбия си иска завода за гуми от Христо Ковачки

Сърбия ще вземе завода за гуми "Траял" в Крушевац от българските собственици, пише сръбският вестник "Блиц", цитиран от „Фокус“. Според бившия министър на икономиката и регионалното развитие Младжан Динкич, чиято партия „Г17 плюс“ е част от управляващата коалиция, в случай че българската компания „Брикел" ЕАД, собственост на Христо Ковачки, не върне „Траял" на държавата, Агенцията за приватизация сама ще разтрогне договора заради неизпълнение на поетите по приватизационния договор ангажименти. Като потенциални партньори на „Траял" се споменават компании от САЩ и Финландия.
Сръбската агенция за приватизация вече разтрогна договора за покупката на местното металообработващо предприятие „Металац Иваница" от българската компания „Булцвет" на Ковачки. Той притежава в Сърбия още консервната фабрика "Сърбиянка", завода за гуми "Траял", предприятията "Металац", "Вулкан", "Нови гуми" и други.
„Брикел“, която е собственик на завода в Крушевац, затвори инсталациите си на 5 май за планов ремонт, вместо да бъде изведена от експлоатация заради замърсяването, което причинява. Очаква се да й бъде издадено ново комплексно разрешително. Замърсяващата инсталация без сероочистки трябваше напълно да спре още в средата на 2010 г. В края на годината получи одобрението на правителството да работи до края на отоплителния сезон. „Брикел“ трябва да заработи отново като нова инсталация, за което се изисква освен комплексно разрешително и оценка за ОВОС, ако мощността й е над 50 MW. Оценката би трябвало да отнеме около 8 месеца. През март обаче екоминистерството издаде решение, че няма нужда от ОВОС.
След среща с премиера Бойко Борисов вчера представители на КНСБ получиха уверение, че в „Брикел” ЕАД ще бъде подписано споразумение за запазване на работните места със собствениците на дружеството, съобщиха от синдиката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване