01/28/13 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Американски полярници пробиха 801 метра в ледено езеро

Американски полярници пробиха 801 метра в леденото езеро Уиланс, съобщиха руски медии, като цитират сайта на проекта WISSARD. Сондирането е станало с гореща стерилна вода. Журналист от списание „Дискавър“, който е в състава на експедицията, разказа, че учените се готвят да разширят дупката, за да спуснат уреди за събиране на информация.
Езерото се намира на 643 км от Южния полюс. Полярниците са пристигнали на мястото на 13 януари и след десет дни са започнали пробиването. Първото измерване е било на 700 метра дълбочина, след което сондирането е продължило с по-малка скорост. Камери са потвърдили дълбочината от 801 метра.
За спускане на уредите ще се използват специални бутилки, които също ще са стерилни, за да не се пренесат микроби от повърхността.
В Антарктика е установено, че има триста ледени езера. Изучаването им може да даде информация за живота на микроорганизмите в екстремни условия. Освен това, ще се разбере историята на образуването на ледниците.
С изследването на езерата в Антарктика се занимават освен американски, още руски и британски учени. Британците сондират езерото Елсуърт, което се намира в западната част на континента и е дълбоко над 300 км.
Руски специалисти работят пробиват в езерото Восток с дълбочина около 3,5-4 км. На 10 януари те получиха образци от водата и в момента я изследват.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване