01/30/13 06:36
(http://www.klassa.bg/)

Бритиш петролиъм ще плаща още заради разлива 2010

Американски съдия одобри във вторник споразумението между Бритиш петролиум /BP/ и американските власти, според което британският нефтен гигант ще плати повече от 4,5 млрд. долара и признава вината си за петролния разлив, който обхвана части от Мексиканския залив през 2010 година.
Споразумението предвижда в замяна федералните власти на САЩ да се откажат от наказателно преследване срещу компанията, която обаче, трябва да се яви отново на 25 февруари в съда на Ню Орлиънс. Този път по граждански иск, който може да й струва допълнителни 18 млрд. долара, ако бъде призната за виновна в небрежност.
На 20 април 2010 г. експлозия на платформата "Дълбоководен хоризонт" /"Deepwater Horizon"/ предизвика смъртта на 11 души и разлив на стотици милиони литри суров петрол в Мексиканския залив. Изтичането бе спряно едва четири месеца по-късно.
Бритиш петролиъм вече има извънсъдебно споразумение, което й струва 7,8 млрд. заради жертвите на разлива.
По време на съдебното заседание във вторник в Ню Орлийнс, вицепрезидентът на клона на компанията в САЩ Люк Келър поднесе извинения на семействата на жертвите на аварията.
През ноември компанията се призна за виновна по 11 обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост, две - за нарушаване на законите, защитаващи околната среда и едно - за обструкция на Конгреса.
Компанията съобщи за намерението си да търси обезщетение от собственика на платформата швейцарската Трансоушън /Transocean/. Компанията се съгласи да плати 1,4 млрд. долара по част от друга процедура. Подобен иск ще има и срещу подизпълнителя Халибъртън /Halliburton/, който подготвя специалния цимент за затваряне на сондажа.




















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване