01/30/13 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Кървавата река в Алепо ужаси Бан Ки-мун

Поредната трагедия в Сирия, където от дъното на река в Алепо бяха извадени 79 трупа на младежи и дори момчета, ужаси генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде Ройтерс. Колко още хора трябва да загинат, преди това да спре?, попита той и се обърна към всички участници в конфликта да прекратят насилието. „В името на човечността, спрете да убивате“. Бан Ки-мун определи обстановката в Сирия като „непрестанен ужас“. В сряда той участва в донорската конференция за Сирия в Кувейт, на която присъстваха представители на 60 държави, включително Русия и Иран. Целта на форума е да събере 1,5 милиарда долара за пострадалите от кризата в Сирия.
От коритото на река Куейк в Алепо във вторник бяха извадени 79 тела на млади мъже, юноши и даже момчета. Всичките те са били убити с изстрели в главата. Местни жители твърдят, че нагоре по течението има още 30 тела. Противниците на президента БашарАсад обвиниха за масовото убийство правителствените войски, но официален Дамаск хвърли вината върху терористи от групировката "Джебхат Ан-Нусра". Агенция САНА цитира роднини на жертвите, които твърдят, че те са били убити , защото не са искали да сътрудничат на бунтовниците. Агенцията отбелязва също, че телата са намерени в район, контролиран от опозицията.
Специалният посланик на ООН и на Лигата на арабските държави за Сирия Лахдар Брахими предложи да се внесат промени в Женевското комюнике, признато за основен документ за регулиране на сирийската криза, но не уточни какви точно ще са те.
Втора година Съветът за сигурност на ООН не може да приеме резолюция за Сирия. Провалиха се три варианта на текста заради ветото на Русия и Китай, които възразяват отговорността за кръвопролитията да пада само върху режима в Дамаск. Москва и Пекин не искат също да се повтори либийският сценарий, който бе задействан върху резолюция на Съвета за сигурност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване