01/30/13 23:13
(http://e-vestnik.bg/)

Латвия е за Русия игрално поле за бизнес, политика и престъпност

Леонид Рожецкин. Снимка: от тв екрана

Руският магнат Леонид Рожецкин е бил видян за последно жив в прекрасния морски курорт Юрмала, на балтийското крайбрежие на Латвия. Това е било преди пет години. Детективите са открили зловещи следи в неговата вила, вкл. кръв по пода, но не и труп.

Миналото лято полицията намери човешки труп на 25 мили (40 км). В джобовете имаше кредитна карта на Рожецкин. Властите все още не са в състояние да кажат със сигурност, че този труп е на изчезналия мултимилионер.

Това предполагаемо убийство е жив пример, че Латвия - малка балтийска държава с 2 милиона население в преддверието на Русия - е станала игрално поле за руските интереси: бизнес, политика и най-вече престъпност. Или често, както е в случая с Рожецкин, и трите заедно. Подобно на мнозина богати руснаци той е имал голям брой врагове. На “Гардиън” е било съобщено името на неговия убиец.

Две десетилетия след като Латвия обяви независимостта си от Съветския съюз и се присъедини към ЕС и НАТО през 2004 г., руското влияние в страната отново нараства. Това е най-забележимо в Юрмала - живописен курорт с борови гори и дървени вили, откъдето се смята, че е изчезнал Рожецкин.

Всяко лято светски свръхбогаташи се събират тук за поп фестивала “Нова вълна” (New Wave). Те се срещат, общуват, празнуват. Масата във ВИП-салона в концертния дворец струва 25 хиляди лири ( 29,2 хиляди евро). Някои се шегуват, че общото им богатство надхвърля годишния бюджет на Латвия.

Гостите са от справочника “Кой кой е” във Владимир-Путиновата Русия - олигарси, членове на Думата, бардове и шпиони. Преди две години там се отби Роман Абрамович и излезе на разходка по пясъчните дюни.

Сред другите летни гости са Ринат Ахмедов, най-богатият човек в Украйна, и руският милиардер Михаил Фридман. Миналата година там бе Владимир Проничев, заместник-директор на могъщата руска Федерална служба за сигурност, и човекът, който отговаря за охраната на държавните граници на Русия.

Според Леонид Якобсон, разследващ журналист от столицата Рига, Юрмала привлича и друга клиентела: мафията.

Миналата година руският бизнесмен Николай Кирилов бе застрелян, докато се завръщаше от плажа заедно с 24-годишната си приятелка. Имаше предположения, че той е бил замесен в контрабанда. Както става често в такива случаи, никой не беше арестуван.

През 2010 г. руснакът Вячеслав Шестаков, смятан за гангстер, се премества да живее в Юрмала. Той бил пратен като емисар на престъпния бос Аслан Усоян, известен с прозвището Дядо Хасан. Усоян бе застрелян на 15 януари на излизане от любимия си ресторант в Москва. През декември латвийските власти забраниха на Шестаков да пребивава на територията на Латвия и в целия Европейски съюз.

“Всъщност Юрмала не е музикален фестивал. Не трябва да ходиш в Латвия, за да чуеш руските поп звезди. Можеш да направиш това и в Русия”, казва Якобсон. “В действителност Юрмала е важен момент. Руската мафия и руското правителство се събират на едно място. Те обсъждат общи проблеми, глобални проблеми и как да бъдат прокарани пари през Балтийско море”, казва той.

Някои, вкл. Якобсон, смятат, че дневният ред на Кремъл в Латвия е бавно да обърне стратегическата посока на страната от прозападна в промосковска. Това не е толкова трудно постижимо, колкото изглежда. Украйна, Киргизстан и може би Грузия наскоро се върнаха в геополитическите обятия на Русия след неуспешни революции.

От трите постсъветски балтийски републики в Латвия има най-голям процент руснаци - около една четвърт от населението. Към 37 на сто говорят руски като пръв език, което е най-високият процент за всички страни от ЕС. Очарователната латвийска столица Рига е на практика двуезична, като по нейните улици в стил “арт нуво” се говори руски и латвийски.

Нарастват и свидетелствата, че страната става убежище за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване