01/30/13 11:46
(http://www.klassa.bg/)

• „Пякът” пътува отвъд океана, ще се играе на няколко сцени в Ню Йорк

Авторската пиеса „Паякът“ на режисьорите Йордан Славейков и Димитър Димитров ще бъде показана пред нюйоркчани през август в рамките на New York International Fringe Festival. FringeNYC е най-големият мултиартистичен фестивал в Сверна Америка, където повече от 200 формации от цял цвят изнасят над 1200 представления в рамките на 16 дни на 20 емблематични за Ню Йорк сцени. За първи път българско заглавие от театралния афиш ще вземе участие във фестивал зад океана. Общо 5 представления със субтитри ще изиграят Пенко Господинов и Анастасия Лютова пред американска публика между 9 и 16 август по покана на организаторите.

Освен на фестивала двамата режисьори са поканени да участват и в Drama League Master Directing Intensive от 16 до 23 август. Авторите на „Пякът” ще се включат в „Уикенд на професионалистите” – присъствие по време на представления на и извън Broadway, срещи с колеги от театралната индустрия и възможности за разширяване на контактите с американски театрали. Двамата ще участват и в Master Directing Intensive от 19 до 23 август в Stump Sprouts Retreat Center West Hawley, Massachusetts. Това са срещи на четирима новоизгряващи американски и четирима млади български театрални режисьори за специализиран практически експеримент и обучение по творба на световноизвестен драматург под ръководството на майстор-учител, използвайки екип от професионални американски актьори.

Това е втори фестивал за „Паякът” след като през 2011 г. взе участие в Международния фестивал на камерните театри и малките форми „АртОкраина”, Санкт Петербург, Русия. Тогава актрисата Анастасия Лютова бе удостоена с приза „най добра женска роля”, а постановката беше отличена като „най-добро представление/ силен театрален експеримент на режисурата и екипа, създали представлението”.


Историята на двамата сиамски близнаци Марта и Мартина, наподобяващи паяк, може да бъде видяна на сцената на ТР „Сфумато“ на 20 февруари от 19:00 часа.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване