02/01/13 13:14
(http://www.hsnovini.com/)

Съветниците гласуваха “За” връщане на военните имоти на общината

Георги Иванов показва карта с военните имоти, за които ще се бори общината

Да се предявят искове за възстановяване на собственост върху бившите военни поделения в Хасково гласуваха днес общинските съветници.

29 от общинските съветници подкрепиха докладната записка на председателя Иван Иванов, а 6- ма се въздържаха. Кметът Георги Иванов запозна съветниците с опитите и борбата още от 2001 година да се върнат военните имоти на общината. Той допълни, че тези въпроси са били обсъждани с всички военни министри до този момент, обещаващи били разговорите с настоящия.Министър Аню Ангелов е обещал, че ще даде не само исканото, но и допълнителни имоти, но това щяло да изисква и допълнителни пари за поддръжка, коментира градоначалника.

“Какво стана в годините, почти всички областни градове получиха стотици декари военни имоти. Последните 2 месеца всички градове, които се управляват от кметове на ГЕРБ получиха по най- скоростния начин военни имоти. Ние поискахме да ни се дадат 17 дка., които трябваше да бъдат за обществено обслужване. … От тези 17 дка. ни отрязаха 12 и ни дадоха 5, върху които има паметник на културата. По този начин те не могат да се използват за това, за което искаме и трябва да търсим допълнителни пари за възстановяване на паметника”, коментира градоначалникът.

Междувременно служителите в общината открили документи на бившия Градски съвет, в които се казва, че терените са предоставени за ползване на Българската армия до момента, в който има такава на територията на община Хасково.

Имотите за въпросните 3 военни поделения влизат и в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. По отношение на тях, в плана е залегнало да се изградят обществени сгради. Зад ДНА се предвижда реконструкция на амфитеатъра. В тази зона се предвижда и изграждане на спортен комплекс, мини детски лунапарк и градски парк за отдих. На вторият терен, който е на бул. “Раковски”  се предвижда изграждането на МОЛ. , а на третия терен на бул. “Васил Левски’ и ул. “Ком” може а се създаде жилищна зона. Всичко това при положение, че общината си върне собствеността на имотите.

Репортаж гледайте тази вечер в новините на ТВ Рекординг.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване